Eko udruga "Naš zavičaj": U Kamenoj Gorici radi se na stvaranju deponija otpada

VV | 11.10.2023. u 11:50h | Objavljeno u Našim krajem

Eko udruga „Naš Zavičaj“ iz Novog Marofa upozorava kako "postoje indicije da se poduzimaju predradnje za stvaranje deponija otpada u krugu tvornice Omega".

Udruga okuplja građane Novog Marofa i Varaždinske županije, a osnovana je prvenstveno u svrhu zaštite ustavnih prava stanovništva radi pokušaja izgradnje spalionice komunalnog otpada u Podrutama (bivša tvornica Vartilena, sada u vlasništvu tvrtke Omega d.o.o. iz Brezničkog Huma).  

Sukladno tome organizirali su i prosvjed stanovništva i realizirali peticiju protiv izgradnje i prenamjene prostora tvornice za bilo kakve postupke i načine obrade, sakupljanja, distribucije, prenamjene kao i oporabe bilo kakvog otpada.

- Napominjemo da smo prikupili nekoliko tisuća potpisa stanovnika ne samo iz okolice, nego iz cijele sjeverozapadne Hrvatske  te da smo sa rezultatima peticije upoznali sve relevantne čimbenike i institucije, kao i sve nositelje lokalne, županijske i državne uprave.

Ovim putem napominjemo da postoje indicije da se usprkos javno iskazanoj i prezentiranoj volji građana kao neposrednih nositelja prava koja im pripadaju po Ustavu Republike Hrvatske, ponovno pripremaju i poduzimaju određene predradnje kako bi se, od strane tvrtke Omega d.o.o., u prostoru predmetne tvornice (kč.br. 1720, zk.ul. br. 3020, k.o. Kamena Gorica) napravio deponij za otpad u smislu Zakona o gospodarenju otpadom.

Posebno skrećemo pozornost da se na području predmetne nekretnine još uvijek nalaze peći za spaljivanje otpada putem postupka pirolize koje nisu stavljene u funkciju (sukladno izvještaju Državnog inspektorata) ali predstavljaju latentnu opasnost za okoliš i stanovništvo - upozoravaju u Udruzi.

O svemu tome su se dopisom obratili Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Varaždinskoj županiji i gradu Novom Marofu, kao nositeljima ovlasti za rješavanje zahtjeva za dozvolama za gospodarenje otpadom, apelirajući na zaštitu javnog interesa.

- Volja stanovništva je jasno izrečena. Ne želimo nikakav otpad, ni u kom obliku, ni sa kakvom pričom ili namjerom skladištenja, oporabe, distribucije, pretovara, prenamjene ili nečeg drugog što proizlazi iz te kategorije poduzetništva.

U svjetlu svakodnevnih nemilih događaja u Rijeci, Mokricama te posebno u Osijeku (katastrofalni požar), za običnog građanina, laika, taj čin nemara nadležnih institucija (bilo na izdavanju, bilo na praćenju parametara svih potrebnih dozvola za rad, propisanih zakonskih normi te nadzora istih) je ravno činu veleizdaje, i nasrtaja na ustavno-pravni poredak i sam Ustav Republike Hrvatske, što posebno žalosti naše članove i simpatizere iz braniteljske populacije, koji su svojim životima i sudbinama nesebično stali na obranu integriteta i cjelovitosti Republike Hrvatske, kad je trebalo. I opet će, ako zatreba - poručuju iz Udruge.