DVD-u Martijanec i DVD-u Mali Bukovec stižu vozila iz V. Britanije, a sprema se i pokazna vježba "Robin 2016" Foto: ilustracija

DVD-u Martijanec i DVD-u Mali Bukovec stižu vozila iz V. Britanije, a sprema se i pokazna vježba "Robin 2016"

I.D./Varaždinske vijesti | 27.5.2016. u 09:31h | Objavljeno u Našim krajem

Pripadnici vatrogasne postrojbe engleskog okruga Nottinghamshire – Nottingham Fire&Rescue service -  u ponedjeljak će, 30. svibnja, DVD-u Martijanec i DVD-u Mali Bukovec predati donirana navalna vatrogasna vozila Dennis Sabre.

Britanci, koje s vatrogasnim društvima lubreške regije veže dugogodišnja uspješna suradnja, donirat će dva rabljena navalna vozila, proizvedena 2001. godine, opremljena različitom opremom za gašenje i spašavanje, ukupne vrijednosti više od pola milijuna kuna.

- Ovo je samo jedna donacija u nizu mnogih koje su tijekom dvadeset godina u županijsko vatrogastvo stigla od prijatelja iz Velike Britanije, zahvaljujući dugogodišnjem zapovjedniku DVD-a Sveti Đurđ i općinskoj Vatrogasnoj zajednici, Stjepanu Kovačeku - ističu iz DVD-a Martijanec, koji svečanom primopredajom navalnih vozila nastavlja s proslavom svog 120. rođendana.

S vozilima će iz Velike Britanije stići instruktori koji će obučiti vatrogasce za njihovu upotrebu. Tako će šest britanskih vatrogasaca tijekom svog trodnevnog boravka sudjelovati i u taktičko pokaznoj vježbi gašenja požara gospodarskog objekta i raslinja "Robin 2016.", koja će se u nedjelju, 29. svibnja u Gospodarskoj zoni Martijanec održati kao završni dio svečanosti primopredaje doniranih vozila. U vježbi Vatrogasnih zajednica Martijanca, Ludbrega, Malog Bukovca, Svetog Đurđa i Velikog Bukovca izravno će sudjelovati 123 vatrogasca s devet zapovjednika. Bit će tu i gosti iz Međimurske i  Koprivničko-križevačke županije, kao i Slovenije.

Lokalitet za izvođenje vježbe, kako je rekao Saša Lenček, zapovjednik DVD-a Martijanec, izabran je s valjanim razlogom.

- U okviru prostora gospodarskih objekata nalazi se više manjih skladišta opasnih tvari, zatim skladišni prostori za poljoprivredne proizvode, različita oprema i uređaji za manipulaciju istima te uredski prostori. Izvan kruga gospodarskih objekata nalaze se poljoprivredne i šumske površine. Prostor za vježbu posjeduje vatrogasne pristupe sa svih strana, uz relativno dobru hidrantsku mrežu te ostale prirodne izvore vode. S osnova navedenih karakteristika predmetnog područja, kao i zbog mogućeg većeg broja fizičkih osoba, moguća je i pojava požara uzrokovana ljudskim nemarom ili namjernog podmetanja požara - rekao je zapovjednik Lenček.

Svrha vježbe je provjera djelovanja vatrogasnih postrojbi i drugih subjekata sustava civilne zaštite pri složenom požaru kompleksa gospodarskih objekata i otvorenog prostora na području općine Martijanec, odnosno njihovog združenog nastupa i zapovijedanja s postrojbama iz susjednih županija i drugih zemalja; uvježbavanje organizacije rada, koordinacije i pregrupiranja vatrogasnih snaga po sektorima rada, primjena različitih taktičkih pristupa pri gašenju požara gospodarskih objekata i otvorenog prostora; provjera dijela opreme i tehnike s kojom raspolažu postrojbe te djelovanja sustava veza; sagledavanje i praktična provjera te upotreba prometnica iz više pravaca djelovanja.