DONJA VOĆA "Revizija utvrdila nepravilnosti u poslovanju, istraga u tijeku" Foto: Ilustracija/Općina Donja Voća

DONJA VOĆA "Revizija utvrdila nepravilnosti u poslovanju, istraga u tijeku"

VV | 21.12.2021. u 15:22h | Objavljeno u Našim krajem

I šest mjeseci nakon preuzimanja načelničke pozicije u Općini Donja Voća, Sanja Kočet bori se s brojnim problemima koje je iza sebe ostavio njezin prethodnik.

- Odmah po preuzimanju načelničke pozicije obratila sam se Državnom uredu za reviziju, a kasnije neovisnoj revizorskoj kući koju sam u konačnici angažirala zbog sumnje na netransparentnost poslovanja - ističe Sanja Kočet, načelnica Opčine Donja Voća.

Kaznena prijava

Angažirani revizori uočili su niz nepravilnosti u poslovanju. Zadnja revizija u Općini je napravljena 2016. godine od strane Državnog ureda za reviziju te je isto ukazalo na mnoštvo nepravilnosti u radu i poslovanju. Umjesto da Općina ide u smjeru otklanjanja tih nepravilnosti, one su se iz godine u godinu samo gomilale da bismo danas dobili revizorsko izvješće kojim je utvrđeno da postoje: visoke isplate sa žiro računa i blagajne općine za koju ne postoji dokumentacija, isplaćeni troškovi u svrhu reprezentacije bez odgovarajuće dokumentacije, sporna kupoprodaja nekretnine, plaćanje neizvršenih radova za koje ne postoji nikakva dokumentacija, provođenje postupka Javne nabave protivno Zakonu o javnoj nabavi, nepostojanje pravnog stanja dugotrajne i kratkotrajne imovine kao i stanja obveza te nenamjensko trošenje EU sredstava te lažiranje dokumentacije.

- Odmah smo podnijeli kaznenu prijavu USKOK-u za sumnju u počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti. Kaznena prijava je prvenstveno usmjerena na bivšeg načelnika općine te na više fizičkih i pravnih osoba koje su u tome sudjelovale. Istraga je u tijeku, a radi se o financijski značajnim projektima, od kojih prvenstveno vrijedi spomenuti Razvoj infrastrukture širokopojasnog interneta - istaknula je načelnica.

Samo laži

Projekt širokopojasnog interneta vrijednosti je 96 milijuna kuna u koji su uz Općinu Donja Voća, koja je ujedno voditelj projekta, uključene i okolne općine kao partneri. Javna nabava po ovom projektu je završila, no njegova realizacija je i dalje upitna.

- Realizacija projekta je od samog starta stvarala izuzetno visoke troškove. Nažalost, Središnja agencija za financiranje i ugovaranje (SAFU) utvrdila je brojne nepravilnosti u provedbi dosadašnjih postupaka, s potrebnim korekcijama u iznosu od 100 %, izostanak osnovne razine transparentnosti i načela tržišnog natjecanja te će prijaviti sumnje na nepravilnosti nadležnim tijelima u sustavu. Građani Donje Voće već su do sada platili stotine tisuća kuna vezano za navedeni projekt, a potencijalni nepotrebni troškovi dosežu višemilijunske iznose - istaknula je načelnica Kočet i dodala kako je u pozadini svega privatni interes bivšeg načelnika koji je pred Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa u srpnju ove godine, nakon gubitka izbora, izjavio da ima podršku svih općina za preuzimanje pozicije direktora trgovačkog društva koje će upravljati širokopojasnim internetom.

- To je, naravno, još jedna u nizu njegovih laži. Nažalost, ovakvi neupitno protuzakoniti, a potencijalno kriminalni postupci će vjerojatno znatno otežati, a u najgorem slučaju i onemogućiti realizaciju projekta. Pred nama je zadatak da svim potrebnim, pa i pravnim radnjama, zaštitimo interese mještana Donje Voće u odnosu na moguće daljnje štete - navodi Kočet.

Financijski kolaps

Načelnica dodaje kako je Općinu zatekla u potpunom financijskom kolapsu, s kontinuiranim blokadama računa, pa čak i obvezama koje nisu podmirene 5, 6 godina.

- U tim projektima i programima sudjeluje upravo bivši načelnik i neupitno je odgovoran za trošenje sredstava koje sad kao dugove isplaćuje općina Donja Voća. Protiv općine je pokrenut niz sudskih postupaka, od kojih neke rješavamo nagodbom - istaknula je načelnica Kočet.

Ističe kako, nažalost, ni za nabavljeno vatrogasno vozilo, u vrijeme bivšeg načelnika, nisu, kao što zakon predviđa, osigurana sredstva ni u iznosu od kune, a kamoli dva milijuna kuna.

- Ozbiljnim urednim i transparentnim upravljanjem u posljednjih šest mjeseci stvorili smo pretpostavke i upravo potpisali kredit za plaćanje već dobavljenog vatrogasnog vozila. Naravno, odluke o zaduživanju općine u iznosu od 12,5 milijuna kuna usvojene su krajem 2020., kao vrh piramide potpune neodgovornosti i nesposobnosti bivšeg načelnika, nije potrebno ni komentirati jer je kreditni potencijal Općine koji smo naslijedili bio limitiran na 1,5 milijuna kuna - ustvrdila je.

Novi projekti

Unatoč svim problemima koje je zatekla aktualna općinska vlast, u Općini Donja Voća trenutno se pripremaju novi projekti i programi kojima je cilj unapređenje društvenih i javnih usluga za lokalno stanovništvo.

- U planu nam je provedba aktivnosti u cilju poboljšanja komunalne infrastrukture te povećanje dostupnosti i kvalitete predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja te jačanje brige o starijim osobama i ostalim ranjivim skupinama jednako kao i poticanje rada organizacija civilnog društva na području Općine. Ujedno planiramo pokrenuti programe jačanja i unapređenja gospodarske i turističke infrastrukture te poticanje ulaganja u iste uz iskorištenje prirodnih, povijesnih i kulturnih resursa naše Općine. - Neću dozvoliti da me negativne situacije koje sam doživjela u posljednjih nekoliko mjeseci demotiviraju te ću predano raditi na tome da osiguram transparentno i kvalitetno upravljanje Općinom koje će se svakako odraziti i na povećanje kvalitete života naših mještana - istaknula je Kočet.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci