DONJA VOĆA Izvrsno posjećeno predavanje za poljoprivrednike: Nove prilike za poljoprivredne proizvođače Foto: LAG Sjeverozapad / Općina Donja Voća

DONJA VOĆA Izvrsno posjećeno predavanje za poljoprivrednike: Nove prilike za poljoprivredne proizvođače

Varaždinske vijesti | 11.3.2023. u 16:05h | Objavljeno u Našim krajem

Lokalna akcijska grupa (LAG) Sjeverozapad je zajedno s Ministarstvom poljoprivrede u četvrtak, 10. ožujka, u Donjoj Voći organizirala predavanje za poljoprivredne proizvođače na kojem su poljoprivrednicima predstavljene novosti koje poljoprivrednike očekuju u novom programskom razdoblju te uvjeti za novi natječaj koji je početkom mjeseca raspisao LAG Sjeverozapad za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

donja_voca_predavanje_poljoprivreda_10032023_1.JPEG

Poljoprivrednicima s područja ove općine o novom programskom razdoblju te uvjetima za ostvarivanje potpora kao i obvezama korisnika u novom programskom razdoblju do 2027. godine govorile su Jelena Stipetić i Andreja Vukalović - Pofuk iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede.

donja_voca_predavanje_poljoprivreda_10032023_2.JPEG

Tom je prigodom Jasna Vresk, stručna suradnica za poljoprivredu Varaždinske županije, predstavila potpore koje za poljoprivredne proizvođače daje Varaždinska županija.

-Varaždinska županija je za poljoprivrednike pripremila čak 14 mjera. Naši poljoprivrednici tako mogu ostvariti potpore za okrupnjivanje i povećanje poljoprivrednog zemljišta, analizu poljoprivrednog zemljišta, očuvanje tradicionalnih proizvoda, cjeloživotno obrazovanje, podizanje trajnih nasada, nabavu i postavljanje sustava za navodnjavanje, nabavu i postavljanje sustava za zaštitu od tuče, nabavu novih plastenika ili staklenika i njihovu modernizaciju, usklađivanje proizvoda i usluga s potrebama tržišta, ekološku proizvodnju, zadružno poduzetništvo i održivu poljoprivrednu proizvodnju - istaknula je na predavanju u Donjoj Voći savjetnica za poljoprivredu Varaždinske županije.

donja_voca_predavanje_poljoprivreda_10032023_3.JPEG

Radionice za izradu nove Lokalne razvojne strategije

Mario Željezić, voditelj Lokalne akcijske grupe Sjeverozapad predstavio je uvjete za novi natječaj koji je raspisao LAG Sjeverozapad za Tip operacije 6.3. - Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava.

- Za ovaj natječaj osigurano je 90 tisuća eura, dakle, ova bespovratna sredstva bit će dodijeljena za financiranje šest projekata obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ili samoopskrbnih poljoprivrednih gospodarstava s područja našeg LAG-a, ekonomske veličine od 2.000 do 7.999 eura. Potpora malim poljoprivrednih gospodarstvima će i ovoga puta biti dodijeljena u obliku bespovratnih financijskih sredstava za provođenje prihvatljivih aktivnosti za modernizaciju ili unapređenje procesa rada i poslovanja, odnosno, za povećanje proizvodnog kapaciteta. Visina potpore po projektu iznosit će 15 tisuća eura. Zainteresirani proizvođači svoje projekte će moći prijaviti na ovaj LAG natječaj od 20. ožujka do 21. travnja - rekao je o novom natječaju voditelj LAG-a Sjeverozapad.

lag_sjeverozapad_predavanje_donja_voca_10032023_1.jpg

Na predavanju su najavljene i radionice koje će ova lokalna akcijska grupa organizirati tijekom ožujka i travnja, na kojima će dionici ruralnog razvoja pripremati novu Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Sjeverozapad u novom programskom razdoblju od 2023. do 2027. godine.

- Lokalna razvojna strategija je temeljni strateški dokument za novo programsko razdoblje. Rezultati koje smo ostvarili u ovom programskom razdoblju, u kojem je naš LAG za - Restrukturiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, dodijelio bespovratna sredstva u visini 105 tisuća za osam projekata velikih poljoprivrednih proizvođača, zatim je za - Potporu razvoju malih poljoprivrednih dodijelio čak 712 tisuća eura, kojima smo u stopostotnom iznosu financirali 48 projekata malih poljoprivrednika, te za Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu, 915 tisuća eura za financiranje 26 projekata jedinica lokalne samouprave na području LAG-a Sjeverozapad, pokazuju koliko je važno pravilno odrediti ciljeve i prioritete razvoja u ovom temeljnom razvojnom dokumentu. Stoga pozivam sve dionike ruralnog razvoja da aktivno sudjeluju u izradi nove strategije, jer upravo oni najbolje poznaju potrebe u svojim sredinama - istaknuo je Mario Željezić, voditelj LAG-a Sjeverozapad.

lag_sjeverozapad_predavanje_donja_voca_10032023_2.jpg

Podrška Općine Donja Voća

Na predavanju je Amalka Vukelić iz tvrtke Andermatt BIOinput predstavila ekološki prihvatljive mjere za suzbijanje štetnika i bolesti, o važnosti analize tla i vode govorio je Josip Borak iz tvrtke Agrodata, a Danijela Slatki iz osiguravateljne kuće Capitalica, predstavila je mogućnosti osiguranja poljoprivrednih površina i usjeva.

lag_sjeverozapad_predavanje_donja_voca_10032023_3.jpg

Na predavanju je Sanja Kočet, načelnica općine Donja Voća, pozvala poljoprivredne proizvođače da svakako iskoriste mogućnosti koje su im ponuđene kako bi unaprijedili poslovanje na svojim obiteljskim gospodarstvima, pri čemu je posebno istaknula kako će stručne službe Općine pružiti podršku u pripremi njihovih projekata.

lag_sjeverozapad_predavanje_donja_voca_10032023_4.jpg