U nazočnosti varaždinskog župana Predraga Štromara, njegovog zamjenika Alana Košića, županijskog pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutina Vinceka, načelnika općine Trnovec Bartolovečki Zvonka Šameca, predsjednik Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorća, danas je u Dječjem vrtiću Zeko u Trnovcu održana manifestacija kojim su obilježeni Dani kruha i Svjetski dan kuhara te je predstavljana nova bojanka/radni listovi 'Šetnja varaždinskim krajem'.
Izdavač bojanke je Varaždinska županija, a Šetnja varaždinskim krajem pridonosi upoznavanju vrijednosti lokalne tradicije te proizvodnje domaće, zdrave hrane i uzgoja autohtonih životinja ovoga kraja, kao i odgoju budućih potrošača za održivi razvoj kao njegovoj bitnoj sastavnici.
- U Varaždinskoj županiji puno je poljoprivrednih proizvođača, koji proizvode odlične proizvode, uzgajajaju kvalitetne purane, ali premalo rade na promociji tih proizvoda. Varaždinska županija promovira te proizvode i trudimo se pomoći poljoprivrednicima, da bi ih lakše prodali i dobili što bolju cijenu. Zaštitili smo puno proizvoda u Varaždinskoj županiji, od čega svi imaju koristi, a htjeli bi i da se djeca upoznaju s našom tradicijom, baštinom i prehrambenim proizvodima, te da već odmalena shvate koliko je važno brinuti o tome da se jede kvalitetno i da se konzumiraju proizvodi iz Varaždinske županije. Već sada ih polako privikavamo na to, prošle godine s brošurom, koju smo podijelili u svim vrtićima, a ove godine s jednom zanimljivom bojankom, koja govori o našim zaštićenim proizvodima na interesantan i poučan način, kojega djeca prihvaćaju. Djeca odlaze i vidjeti gdje se proizvode prehrambeni proizvodi, pa su bili na gaženju zelja u Domitrovcu, na proizvodnji bučinog ulja, vidjeli su kako se uzgajaju naši purani, a pekli su i klipiće s našim kuharima. Poljoprivrednu proizvodnju smo povezali s edukacijom - naglasio je župan Štromar.
Kuhari su s djecom, polaznicima vrtića, osmislili i kreirali jednostavna jela iz namirnica koja su odabrali, poput klipića i voćne salate, sukladno sedam boja zdrave hrane, čime su prigodno izrazili zahvalnost na svim dobrima koja se prostiru na našim stolovima i ljudima koji sudjeluju u procesu proizvodnje hrane.