Delegacije sedam zemalja o zajedničkoj budućnosti Europe; Hrvatsku predstavljala Općina Breznički Hum

VV | 16.8.2023. u 19:15h | Objavljeno u Našim krajem

Pokraj mađarskog gradića Ohordieu Secuiescua u srcu rumunjske Transilvanije smjestilo se selo Kanyad. Regija je poznata po tome što ju oduvijek naseljavaju Mađari kojih u Rumunjskoj živi oko milijun i dvjesto tisuća raseljenih po regiji Transilvaniji, koja je nekada pripadala Austro-Ugarskoj Monarhiji.

Činjenica je da upravo Mađari Rumunjima daju dodanu vrijednost u svakom smislu, što radi razine standarda života, a što radi kulture i povijesti, te u najvećem dijelu u gospodarskom i turističkom smislu. Konačno i najpoznatiji rumunjski suvenir grof Dracula potječe otuda. Dosadašnji višestruki boravci hrvatske delegacije iz Općine Breznički Hum na ovom području rezultirali su brojnim poslovnim poznanstvima i zajedničkim odrađenim europskim projektima, koji su općinama i gradovima zemlja sudionica putem eurofondova do sada već osigurali izvjesne financijske potpore.

Posljednji takav europski projekt obuhvatio je sudionike 7 zemalja okupljene upravo u rumunjskom gradu Odorhieu, gdje svi govore mađarskim jezikom i gdje imate osjećaj kao da ste u obližnjoj Nagykanizsi ili Kaposvaru, a ne u čak tisuću kilometara udaljenom srcu daleke Rumunjske. Slovaci, Nijemci, Srbi, Ukrajinci, Mađari i Rumunji, kojima je zajednička nacionalna pripadnost Mađarskom narodu, i koji sami sebe nazivaju Seklerima, te Hrvati kojima jedinu poteškoću u ovom društvu predstavlja upravo poznavanje mađarskog jezika, zahvaljujući komunikaciji na engleskom jeziku godinama već sudjeluju u provođenju Bruxelleskih projekata, kojima se nastoji razmijeniti i zbližiti njihova dosadašnja iskustva, a primjere dobre prakse koristiti za povećanje životnog standarda i angažiranijeg poslovanja u modernoj Europi.

Tema posljednjega takvog četverodnevnog projekta bila je Zajednička budućnost Europe (Common future in Europe) koju, kako su zaključili, ne možemo predvidjeti već samo reagirati i činiti ako se nešto dogodilo ili se događa.

- Ako imamo strategiju tad možemo pomoći na način da razvijemo brzinu i kapacitet reakcije – rekao je načelnik Općine Breznički Hum Zoran Hegedić u zaključcima konferencije. Boraveći u Rumunjskoj delegacija Brezničkog Huma sudjelovala je u još jednom europskom projektu koji je u isto vrijeme provođen u obližnjem mjestu Feliceni, tako da su hrvatski predstavnici prošli tjedan u Rumunjskoj odradili dva europska projekta i potpisali dva različita dokumenta o budućoj međupartnerskoj suradnji.