Dani Svete nedjelje: Ludbreški sejem okupio stotinjak izlagača i mnoštvo posjetitelja Foto: Grad Ludbreg

Dani Svete nedjelje: Ludbreški sejem okupio stotinjak izlagača i mnoštvo posjetitelja

Varaždinske vijesti | 1.9.2018. u 18:46h | Objavljeno u Našim krajem

U sklopu Dana ludbreške Svete nedjelje, u četvrtak 30. kolovoza otvoren je 26. Ludbreški sejem, a svečano ga je otvorila pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ana Mandac.

- Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta zaista se bavi različitim poduzetničkim i gospodarskim aktivnostima i izuzetno je senzibilizirano za potrebe mikro i makro obrtnika, a kao resornoj pomoćnici izuzetno mi je drago vidjeti ovdje u Ludbregu da u moderno doba, u doba internet prodaje, još uvijek postoje ovako živi sajmovi, živi kontakti između proizvođača i kupaca i to je hvalevrijedna aktivnost. Vidim da je Ludbreg, iako mali grad, izuzetno velik po onome što radi, stopa nezaposlenosti je ispod 4 posto i vidljiva je odlična suradnja između privatnog i javnog sektora – rekla je pomoćnica ministra.

ludbreski_sejem_4.jpg

Otvorenju na Trgu Svetog Trojstva odazvao se i varaždinski župan Radimir Čačić.

– Ludbreg je poduzetnički centar sa stogodišnjom tradicijom, a ovo je nastavak tih sajmenih dana, vidim jedan široki spektar ponude. Nesumnjivo je ovo i jedna dopuna turističkoj ponudi, a sve skupa se događa neposredno prije najveće manifestacije koju Ludbreg ima, obilježavanja Svete nedjelje – rekao je Čačić.

Ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić najavio je moguće promjene u načinu organizacije sajma.

– Ovo je stoljetna tradicija Ludbrega u koju je uloženo puno truda. To je prilika za sve one koji žele nešto prodati ili kupiti i jedna od rijetkih manifestacija koje zarađuju. Možda je vrijeme koje dolazi prilika da malo promijenimo tu priču i da više novca uložimo, ali činjenica je da oni koji dolaze u Ludbreg, dolaze s poslovnim zadovoljstvom, a odlaze s još većim. To je ono što nas veseli, kao i činjenica da sajam svake godine raste kako u broju izlagača, tako i u prihodima – rekao je Bilić.

ludbreski_sejem_2.jpg

Na tradicionalnom "Ludbreškom sejmu" prodaju se različiti proizvodi kao što su suveniri, ručni radovi, rukotvorine, dječja oprema, knjige, cvijeće, kožna galanterija, proizvodi od meda, kupinovo vino, ljekovito bilje, bučino ulje, poljoprivredna mehanizacija, kovani alati, inox proizvodi i mnogi drugi.

ludbreski_sejem_1.jpg

Na prostoru parka dvorca Batthyany smjestili su se izlagači košaraštva, suveniri, izlagači drvenih igračaka za djecu, dječja igraonica, udruge. U prostoru atrija dvorca Batthyany održava se izložba antikviteta u suradnji s Varaždinskim klubom kolekcionara te izložba čajeva.

ludbreski_sejem_3.jpg

Ludbreški sejem otvoren je do nedjelje 2. rujna, kada se održava i vrhunac programa obilježavanja Dana ludbreške Svete nedjelje. U jutro će u župnoj crkvi biti služene dvije mise, u 6 i u 7 sati. Od 8 sati kreće prijem hodočasnika pjesmom i duhovnim mislima. U 9 sati počinje duhovni program za hodočasnike u Svetištu. U 9:45 kreće procesija hodočasnika od Župne crkve do Zavjetne kapele. Procesiju i hodočasničku svetu misu predvodi mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BIH, uz sudjelovanje biskupa domaćina mons. Josipa Mrzljaka i drugih biskupa.