Čuvaju tradiciju i kvalitetu: Mališani u Domitrovcu sadili Varaždinsko zelje Foto: Varaždinska županija

Čuvaju tradiciju i kvalitetu: Mališani u Domitrovcu sadili Varaždinsko zelje

Varaždinske vijesti | 10.6.2018. u 09:10h | Objavljeno u Našim krajem

Diljem svijeta generacije ljudi stvarale su stoljećima svoj mjesni identitet, usavršavale su svoja znanja i vještine; čuvale od zaborava poznata jela ili prehrambene proizvode, štitile poseban krajobraz koji je ostao takav kakav jest upravo zahvaljujući uzajamnom djelovanju prirodnih blagodati i organizaciji proizvodnje.

Danas je ta poveznica između proizvoda, mjesta i ljudi ne samo nasljeđe koje valja sačuvati već i vrijednost na tržištu, s obzirom na to da su potrošači sve zaineresiraniji za kakvoću stvorenu iz zemljopisnog podrijetla, tradicije i tipičnosti. Potrošačima postaju sve više interesantna svojstva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji oslikavaju kulturu, identitet i održivi način proizvodnje. Upravo takvi proizvodi istodobno doprinose očuvanju biološke raznolikosti, svjetske kulturne baštine, društveno-kulturnom razvoju i smanjenju siromaštva u ruralnim prostorima.

Primjer jedne takve poveznice ljudi i kraja u Varaždinskoj županiji možemo pronaći u općini Vidovec poznatoj po proizvodnji Varaždinskog zelja, proizvoda zaštićenog oznakom izvornosti. Budući da je Varaždinsko zelje stoljećima jedna od temeljnih poluga gospodarskog razvoja ovog kraja, posve je razumljivo što su generacije Vidovčana u njemu pronalazile i još uvijek u njemu imaju izvor prihoda za obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

Od zelja se živjelo i ne treba se čuditi što su bez iznimke svi naraštaji Vidovčana uzgoju zelja poklanjali posebnu pozornost. O kakvom je odnosu riječ najbolje govori i to što, ne samo proizvođači, nego i ukupno stanovništvo vidovečkih naselja s ponosom za sebe kažu da su Zeljari.

Tako je u petak, 8. lipnja, organizirana sadnja Varaždinskog zelja na poljoprivrednim površinama obitelji Cafuk u Domitrovcu, u kojoj su sudjelovala djeca iz dječjeg vrtića "Zeko" iz Trnovca Bartolovečkog. Posjeti djece pojedinim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i manifestacijama važni su kako bi uživo vidjeli način proizvodnje pojedinog tradicionalnog proizvoda te kako bi i sami naučili prepoznati i razlikovati tradicionalne proizvode, a onda i kasnije u životu kao potrošači, davali prednost "domaćem".

Riječ je o projektu koji provodi Upravni odjel za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, a cilj mu je kroz različite aktivnosti upoznati predškolsku djecu s tradicionalnim proizvodima i autohtonim pasminama. Organiziraju se tako posjeti uslužnim uljarama u kojima se proizvodi bučino ulje, obilaze se poljoprivredna gospodarstva koja drže zagorskog purana i/ili kokoš hrvaticu, sade se sadnice varaždinskog zelja te se organizira berba i gaženje varaždinskog zelja.

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_1.jpg

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_2.jpg

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_3.jpg

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_4.jpg

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_5.jpg

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_6.jpg

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_7.jpg

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_8.jpg

varazdinsko_zelje_-_cafuk_-_djecji_vrtic_9.jpg