CESTICA Uređuje se natjecateljska staza Sportskog ribolovnog kluba, ide i nova eko-akcija Foto: Općina Cestica

CESTICA Uređuje se natjecateljska staza Sportskog ribolovnog kluba, ide i nova eko-akcija

Varaždinske vijesti | 24.3.2023. u 20:20h | Objavljeno u Našim krajem

Sportski ribolovni klub "Općine Cestica 1995" osnovan 17. travnja 1995. godine u Cestici.

Gospodari ribolovnom zonom "Cestica" i to rijekom Dravom od državne granice sa Slovenijom, akumulacijom HE "Varaždin" (Ormoškim jezerom), dijelom odvodnog kanala HE Formin, pritocima Zajzom i Pošalitvom i pripadajućim rukavcima (Stružer) i mrtvicama. Ukupna površina voda je 225 ha.

srk_cestica_17032023_9.jpg

U njima obitava više od 30 vrsta riba. Na Dravi, jezeru i kanalima najviše se lovi deverika, nosač, mrena, podust, klen, plotica, žutooka, uklija, šaran, amur, tolstolobik, som, štuka, smuđ, bolen, manjić i dr.

Uslijed velike vode, 2012. godine nanos je zatrpao natjecateljsku stazu i zimovnik izrađen 2010. godine. U tijeku su radovi na popravku i vraćanju postojeće natjecateljske staze u prvobitno stanje.

srk_cestica_17032023_12.jpg

Uz lijevu obalu i pokos izradit će se staza širine 4 m uzdignuta iznad vodene površine na kojoj će se odvijati natjecateljske aktivnosti te će biti omogućen ribolov i članovima kluba. Ukupna duljina natjecateljske staze je cca 400 m, a površina zahvata je 1600 m².

Nositelj zahvata su Hrvatske vode - Vodnogospodarski odjel za Muru i gornju Dravu (Varaždin) čiji je direktor Danijel Bunić 17. ožujka obišao radove zajedno s pročelnicom Općine Cestica Gabrielom Kos. Projekt u iznosu od 180.000 eura u cijelosti financiraju Hrvatske vode, a radovi bi trebali biti završeni do 1. travnja.

srk_cestica_17032023_4.jpg

- To je krucijalni projekt za našu udrugu. Ako znamo da prošle godine nismo imali gdje održati natjecanje povodom Dana općine Cestica u rujnu, zbog plitkog vodostaja i vodenog bilja, onda je ovo kapitalna stvar. Ne samo za natjecanje. Najveći je dobitak u dubini vode, koji kod slapišta iznosi cca 2,00 m, a od sredine do mosta od 3,00 do 3,50 m i predstavlja krasan zimovnik za ribe, gdje će se moći loviti cijele zime, naravno kada neće biti zamrznuto ledom. Ovo će svakako biti mjesto druženja, mjesto za provođenje male škole ribolova i sličnih aktivnosti na vodi. Po samom pragu natjecateljske staze staviti će se šljunak da ne dođe do povrede prilikom šetnje ili natjecanja, moći će pristupiti kamion s ribom za poribljavanje, riba će kratko biti u tunelu kroz koji se pušta u vodu i neće s visoka padati u istu - istaknuo je predsjednik SRK "Općine Cestica 1995" Marijan Kolednjak.

- Bit će napravljena pristupna i izlazna rampa kao i rampa za spuštanje čamaca i dr. Na pokosima iznad staze će se staviti kamen, koji će se prekriti zemljom na kojoj će se posijati trava koja će istu držati, tako da u slučaju visokih voda ista neće erodirati. Na nekoliko će se mjesta napraviti stepenice za spuštanje na stazu, kako je to bilo napravljeno prvi puta, a koje ćemo napraviti mi o našem trošku. U konačnici, to će biti lijepa priča, koju trebaju upotpuniti naši članovi u ribolovu i druženju - dodao je Kolednjak.

srk_cestica_17032023_3.jpg

U klubu se tijekom kalendarske godine održavaju minimalno 2 velike eko akcije čišćenja te uređenja obale i vodotoka pod motom "Da nam Drava bude čista, a obala blista" i nekoliko manjih u prigodama natjecanja.

Prva takva radna akcija ove godine će se održati u subotu, 25. ožujka. Okupljanje je u 08:00 sati kod ribičkog doma u Velikom Lovrečanu te se pozivaju svi članovi, simpatizeri i novi članovi da se priključe ovoj akciji. U slučaju jako lošeg vremena, akcija se odgađa za 1. travnja u 08:00 sati.

Također, iz SRK "Općine Cestica 1995" pozivaju sve zainteresirane, male ili velike, da se učlane u udrugu, a to mogu učiniti putem e-maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , Facebook stranice: https://www.facebook.com/srkcestica1995 ili pozivom na broj: +385 98 342 918.