“Bubamare” iz Dječjeg vrtića Bambi Petrijanec bavila su se likovnim aktivnostima

vv | 26.11.2023. u 09:33h | Objavljeno u Našim krajem

Bubamare iz dječjeg Bambi, podružnica Petrijanec bavile su se likovnim aktivnostima. Crtanje i slikanje su osnovne djetetove djelatnosti. Pored igre, dijete se najbolje i najspontanije izražava likovnim putem. To je u početku motorička aktivnost, koja zadovoljava dječju potrebu za igrom. Kasnije je to svjesna djelatnost, psihička potreba koja teži zadovoljenju.

Dijete prima doživljaje putem osjetila, prerađuje ih na svoj način i projicira iz sebe na likovni način. Kroz ovu vrstu aktivnosti dijete iznosi svoja znanja i iskustva. Na koji način će dijete projicirati svoja znanja i doživljaje, zavisi od dobi djeteta i od likovne zrelosti. Dijete govori o sebi ne samo kroz sadržaj slike i oblika, nego i kroz izbor boje. Svako dijete ima svoju paletu boja koju voli, kao i način na koji ih kombinira.

U svakoj dječjoj slici ima nečeg općenitog, što je karakteristično za tu dob, u kojoj se dijete nalazi, i nečeg što je individualno, što daje pečat samo njegovom crtežu i slici. Iako je dijete neizgrađena osoba, postoji veza između načina slikanja i osobina djeteta. Ta dječja spontanost daje dječjim slikama posebnu vrijednost. To je faktor djetinjstva, koji se ne može naći u umjetničkim slikama odraslih umjetnika.