Blagdan sv. Florijana: Delegacija Vatrogasne zajednice grada Lepoglave kod gradonačelnika Foto: Grad Lepoglava

Blagdan sv. Florijana: Delegacija Vatrogasne zajednice grada Lepoglave kod gradonačelnika

I.D./Varaždinske vijesti | 5.5.2016. u 08:05h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić u srijedu 4. svibnja, povodom blagdana svetog Florijana - zaštitnika vatrogasaca, a ujedno i Dana vatrogastva Republike Hrvatske, primio je delegaciju Vatrogasne zajednice grada Lepoglave, odnosno predstavnike DVD-a Lepoglave, Kamenice i Višnjice.

Tom prigodom vatrogasci su uručili gradonačelniku zahvalnicu za doprinos razvoju vatrogastva te statuu vatrogasca, čime su izrazili zahvalnost Gradu i gradonačelniku Škvariću na kontinuiranoj potpori vatrogastvu i njegovom razvoju.

- U svakoj lokalnoj zajednici vatrogasci imaju posebnu ulogu. To su časni ljudi koji u svako doba dana i noći izlaze na teren i nesebično pomažu građanima u najtežim trenucima i situacijama kad je ugrožena njihova imovina, sigurnost i sam život. Grad Lepoglava doprinosi vatrogastvu na razne načine, pa je tako iz proračuna nabavljeno pet vozila, a jedno je dobiveno prošle godine na korištenje od Vlade Republike Hrvatske – istaknuo je Škvarić.

Godišnje Grad izdvaja za redovnu djelatnost vatrogastva oko 3% izvornih proračunskih prihoda, sukladno Zakonu o vatrogastvu. Pored toga, dodatno je za vozila i opremu u 2013. godini izdvojeno 246.496,75 kuna, za otkup zemljišta za potrebe novog vatrogasnog centra DVD-a Lepoglava 427.300,00 kuna u 2014. godini, te za projektnu dokumentaciju DVD-a Višnjica 74.375,00 kuna u 2015. godini.

- Zadovoljni smo ekipiranošću naših vatrogasaca, suradnja s Gradom temelji se na zajedničkom planiranju, suradnji i timskom radu. Unutar Vatrogasne zajednice suradnja je odlična, a važno je i napomenuti da smo jedna od rijetkih sredina u kojima je vatrogastvo još uvijek na potpuno volonterskim osnovama. Planiramo pojačati naše članstvo mlađim članovima, te ćemo posjetiti škole i vrtiće na području grada, kako bismo i naše najmlađe građane motivirali za časno zvanje vatrogasca - istaknuo je Damir Funda, predsjednik DVD-a Lepoglava i zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave.

- I u buduće Grad će sukladno svojim mogućnostima i dugoročnim planovima podupirati razvoj vatrogastva te pomoći u apliciranju prema fondovima Europske unije i ministarstvu regionalnog razvoja - zaključio je Škvarić, čestitavši još jednom vatrogascima njihov dan.