Batinić reagirao na izjave Škvarića o aglomeraciji: Iznosi dezinformacije i poluinformacije! Foto: Krešimir Đurić/ilustracija

Batinić reagirao na izjave Škvarića o aglomeraciji: Iznosi dezinformacije i poluinformacije!

Grad Ivanec/vv | 9.5.2023. u 09:36h | Objavljeno u Našim krajem

Odgovor gradonačelnika Ivanca Milorada Batinića na izjave gradonačelnika Lepoglave Marijana Švarića vezane za projekt aglomeracije pronosimo u cijelosti:

>> LEPOGLAVA Škvarić: Aglomeracija neće zadirati u lokalne vodovode!

U vezi iznesenih izjava na račun Grada Ivanca i Ivkom-voda Ivanec d.o.o., Grad Ivanec izražava oštro protivljenje dezinformacijama i poluinformacijama plasiranim u javni prostor od strane susjednog Grada.

Nastavno na to, ističemo sljedeće:

  1. Nije istina da je projekt aglomeracije Lepoglava u blokadi zbog nepostojanja dogovora između Ivkom-voda i Varkoma

Riječ je o daleko široj i kompleksnijoj problematici koja uvelike premašuje ovako olako i vulgarizirano tumačenje ove problematike. Dokaz tomu je i pismeni odgovor državnog tajnika u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Marija Šiljega na pitanje o dinamici aglomeracije Lepoglava, koji je bio i prezentiran na sjednici Skupštine Varaždinske županije točno prije godinu dana (svibanj 2022.). U dopisu g. Šiljeg izrijekom potvrđuje da je aglomeracija Lepoglava tek u početnoj fazi pripreme studijske dokumentacije te da je plan da se realizira do 2027. godine.

  1. Tvrdnja da su „problem tužbe koje je Grad Ivanec podnio Ustavnom sudu“ parcijalna je i daje površnu, neobjektivnu i, u konačnici, neistinitu sliku same biti problematike.

Istina je sljedeća: Tužbe Ustavnom sudu protiv Uredbe o uslužnim područjima koju je donijela Vlada RH uputilo je oko 25 gradova, općina, komunalnih poduzeća i udruga širom Hrvatske, a među njima i Grad Ivanec, koji je ustao u obranu svojih interesa i interesa svojih građana.

Posebno ističemo da su tužbe podnijele i četiri udruge građana s područja Grada Lepoglave (Lepoglavska Ves, Zglavlji potok - Sestranec, Očura – Muričevec - Šumec i Močvarci). Svi tužitelji pobunili su se protiv otimanja svojih uslužnih područja, svojih vodovoda i vodoopskrbnih poduzeća te njihova pripajanja većim distributerima, u ovom slučaju Varkomu d.d. Varaždin.

Ustavni sud RH uvažio je njihove tužbe te Uredbu Vlade ukinuo uz obrazloženje da je protuustavna i protuzakonita.

Do donošenja nove uredbe (Vladi RH dan je rok da to učini do 4. srpnja) na snazi ostaje dosadašnja Uredba o uslužnim područjima. Isključivo zbog toga, a ne zbog „nepostojanja dogovora Ivkom-voda i Varkom i tužbi Grada Ivanca“ status quo traje do daljnjega.

  1. Grad Ivanec ni u jednom segmentu svoga rada ne gleda u tuđe dvorište te ne ulazi u autonomiju, način vođenja i operacionalizaciju političkih odluka susjednih JLS-ova i njihovih vodstava.

Međutim:

- kad je riječ o obrani interesa Ivkom-voda Ivanec, a samim time i interesa građana Grada Ivanca (koji u Ivkom-vodama ima većinski udio od 58,57%, dok Grad Lepoglava ima 16%, Općina Maruševec 9,23%, Općina Bednja 8,28%, Općina Klenovnik 4,2%, a Općina Donja Voća 3,72%)

-kad je riječ o izvorima vode na Ivančici, o vodovodima te o imovini Ivkom-voda vrijednoj preko 100 milijuna kuna koja se želi oteti Ivancu i pripojiti Varkomu

-kad je riječ o uslužnom području Ivkom-voda koje putem svojih vodovoda opskrbljuje 45-47% stanovnika Grada Lepoglave (ostalih 45-46% opskrbljuje se putem lokalnih vodovoda, a samo 7-9%, i to isključivo u užem centru Lepoglave preko Varkoma), a koje se također jednim potezom pera oduzima Ivkom-vodama i pripaja Varkomu;

- u tom slučaju Grad Ivanec zadržava svoje neotuđivo ustavno, zakonsko, političko i svako ljudsko pravo da svim raspoloživim demokratskim sredstvima brani interese svojih građana i svoje tvrtke te da se u tom procesu istinom i argumentima brani od laži, podmetanja i manipulacija

Dokaz tomu da i građani vrlo dobro razumiju posljedice ovakvih pogubnih „politika“ i apetita je i gotovo 10.000 potpisa građana Ivanca i susjednih općina na peticiji protiv pripajanja Varkomu. Napominjemo da se peticija provodila i u Lepoglavi u organizaciji gradskih vijećnika Grada Lepoglave Željka Šoštarića (HSS) i Borisa Šinka (nez.), koji su sami skupili 2.500 građana s područja Grada Lepoglave.

Svi potpisnici peticije time su jasno poručili što misle o pripajanju Varkomu, a samim tim i o zahtjevu koji je u postupku javne rasprave o Uredbi o uslužnim područjima gradonačelnik Grada Lepoglave uputio Vladi RH, a kojim je tražio da se područje u Lepoglavi na kome sada uslugu opskrbe vodom vrše Ivkom-vode pripoji Varkomu, a što je Vlada, na žalost, i - prihvatila.