Batinić Ćoriću: Prestanite glumiti celebrityja po Zagrebu, već počnite rješavati prave probleme!

VV | 9.2.2022. u 13:26h | Objavljeno u Našim krajem

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić jučer je u medijima izjavio da je najavljeni lokalni referendum u Ivancu protuzakonit te da ga ne najavljuju građani Ivanca, već -politička elita. Što je još rekao?

- Dakle, za taj referendum ne postoji nikakva potreba niti zakonsko utemeljenje. To je poruka onima koji na taj način misle provoditi neku lokalnu praksu, odnosno boriti se ”kao” za interes svojih građanki i građana. Interes cijele Republike Hrvatske i interes svih nas mora biti solidarizacija i zajedništvo na razini čitave države, pa i kod cijena vode, dakle u ovom konkretnom slučaju referendum bi se organizirao kako jedna jedinica lokalne samouprave ne bi bila član jednog većeg kolektiva isporučitelja na jednom dijelu Varaždinske županije - naglasio je Ćorić.

Na odgovor gradonačelnika Batinića nije dugo trebao čekati:

--Ministre Ćoriću, prestanite glumiti celebrityja po Zagrebu, već radije počnite rješavati prave probleme koji „kuhaju“ u Vašem resoru – poručio mu je Batinić.

- Decidirano demantiram ministra Ćorića i kažem: Referendum je zakonit! Iako mogu razumjeti da ministar nema dovoljno vremena da se bavi tom temom, sugerirao bih mu da se što prije pokuša njome najozbiljnije pozabaviti, jer problemi koje je proizvela Uredba o uslužnim područjima (čiji je prijedlog Vladi RH podastrlo upravo Ćorićevo ministarstvo) nisu eskalirali samo u Ivancu, već i u drugim gradovima i općinama širom Hrvatske, koje najavljuju val referenduma. Očito je da je riječ o „vrućem krumpiru“ koji ministar Ćorić svojim ležernim načinom sada hoće odbaciti od sebe, međutim, prije ili poslije morat će se s njim suočiti - izjavio je Batinić te nastavio:

- Pošto ministar Ćorić ne zna ili ga nisu dobro savjetovali, poručujem mu da Zakon o vodnim uslugama ne derogira Zakon o lokalnoj (područnoj) samoupravi i Zakon o proračunu kao one zakone koji vrlo jasno precizno definiraju tko i kako upravlja imovinom JLS-a. A oni određuju da imovinom grada upravlja isključivo predstavničko tijelo JLS-a – naglašava ivanečki gradonačelnik.

Osvrćući se na Ćorićevu izjavu o tomu da nisu građani ti koji su za referendum, već „političke elite“, Batinić je izjavio sljedeće:

- Neka radije počne rješavati probleme u svom resoru. Nije riješio energente, nije riješio smeće, natječaj za Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Piškornici je poništen. Svojom direktivom trpa nam varaždinsko smeće u Jerovec, koji nije ni predviđen ni kapacitiran za ogromne količine otpada iz drugih JLS-ova Varaždinske županije. I sada nam Uredbom, čiji proces donošenja nije proveden na zakonit način, k tome uzima vodovode i Ivkom-vode kao javnog isporučitelja, pravdajući sve to floskulom o potrebi „solidarizacije i zajedništva na razini čitave države“ - izjavio je ivanečki gradonačelnik.

- U cijeloj toj psihozi i jadu koju je svojim direktivama proizveo za građane našega kraja, sada nam još i sarkastično poručuje da je referendum protuzakonit, samo kako bi među građane unio daljnji nemir i pokolebao ih da kažu što misle o njegovoj direktivi da nas zatrpa smećem i da nam oduzme vodovode i firmu koju smo stvarali više od pola stoljeća. No pasaran! - poručio je ministru Tomislavu Ćoriću gradonačelnik Grada Ivanca Milorad Batinić.