Atraktivni "Slovenski dan" na Festivalu čipke, već prijepodne bilo vrlo živo Foto: Grad Lepoglava

Atraktivni "Slovenski dan" na Festivalu čipke, već prijepodne bilo vrlo živo

vv | 17.9.2023. u 16:55h | Objavljeno u Našim krajem

Danas, u nedjelju, zadnji je dan...

Drugi festivalski dan 27. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, u subotu, 17. rujna, bio je u znaku Slovenije, zemlje - partnera ovogodišnjeg festivala čipke.

>> Lepoglava ponovno postala svjetsko čipkarsko središte: otvoren Međunarodni festival čipke!

Gosti iz Slovenije u Lepoglavi su pripremili sadržajan i atraktivni program na kojem su predstavili svoju bogatu folklornu tradiciju, a gostima festivala ponudili su i tradicionalna jela slovenske kuhinje te vrhunska vina.

>> Čipkarica Karmen Dubovečak otkrila: Kako se radi i zašto je lepoglavska čipka posebna?
>> FOTO Modna revija učenika Srednje strukovne škole: Tradicija na inovativan način

Što je sve bilo na Slovenskom danu?

Već prijepodne u Lepoglavi je bilo vrlo živo, posebice na 14. Sajmu tradicijskog rukotvorstva i starih zanata, na kojem je 18 izlagača, obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga, među kojima su bili i gosti iz Slovenije, predstavilo proizvode tradicijskog rukotvorstva, sokove i rakije te druge poljoprivredne proizvode.

Na priredbi - Okusi Hrvatske i Slovenije, u festivalskom šatoru na terasi restorana Ivančica, ponuđena su tradicionalna slovenska i jela lepoglavskog kraja, među kojima su bile i slovenska potica, bledske kremšnite ali i mlinčani kolač, te birana vina iz slovenskog Jeruzalema i Kaznionice u Lepoglavi.

Na Slovenskom danu, s atraktivnim programom publici su se predstavili članovi Gradske glazbe iz Kamnika, izvrsnog orkestra koji djeluje već 175 godina, uz koji su nastupile i mažoretkinje Društva kamniških mažoretkinja Veronika. U glazbenom programu nastupili su i članovi Folklorne skupine Ivanjkovci iz Ormoža te Limena glazba Ormož.

mfc_slovenski_dan_09.jpg

mfc_slovenski_dan_131.jpg

Uoči predstavljanja Republike Slovenije zahvalu Gradu Lepoglavi za ponuđeno partnerstvo na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu čipke uputila je Tamara Plankar iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Hrvatskoj.

Na Slovenskom danu predstavile su se i mlade slovenske flautistice, članice kvarteta flauti Inuaria, koje su u lepoglavskoj crkvi priredile dojmljiv koncert. Četiri glazbenice, studentice na ljubljanskoj Akademiji za glazbu - Lara Oblak, Katarina Kastelec, Nuša Dolinšek i Alja Boštjančić, izvele su djela Mozarta, Lhotke, McMichaela, Goloba i Casterede.

mfc_koncert_flauti_011.jpg

Glazbeni program na Slovenskom danu završio je koncertom poznatog slovenskog kantautora Zorana Predina, koji je na terasi restorana Ivančica nastupio s gitaristom Igorom Polakom. Ova dvojica sjajnih glazbenika, "srebrnih pionira" kako u šali sebe vole nazivati zbog sijedih vlasi, održali su pomalo sjetan, intimistički koncert na kojem su izveli neke od najpopularnijih Predinovih skladbi, od svevremenskog "Praslovana"do novijih skladbi, kakve su "Čarape ispod sandala" ili "Kosa boje srebra", ali i skladbe Arsena Dedića, Bijelog dugmeta i Leonarda Cohena.

mfc_zoran_predin.jpg

Festival završava - Gradonačelnikovim gulašom

Posjetitelji festivala čipke u Lepoglavi atraktivne izložbe čipke u pavlinskom samostanu te izloške na sajmu tradicijskog rukotvorstva na dvorištu uz lepoglavsku crkvu, moći će razgledati i danas.

Posljednjeg dana 27. Međunarodnog festivala čipke od 14.30  bit će održan već tradicionalni, godišnji koncert Limene glazbe Lepoglava, s kojom će nastupiti i Puhači orkestar Alples iz slovenske općine Železniki te Narodna glazba TKD Ivanjkovci iz Ormoža, a trodnevni međunarodni festival čipke u Lepoglavi završit će tradicionalnim - Gradonačelnikovim gulašom.