AGLOMERACIJA IVANEC Počela realizacija EU projekta vrijedna 28,8 milijuna eura

J.Š./Varaždinske vijesti | 9.11.2021. u 16:14h | Objavljeno u Našim krajem

Radovima na gradnji transportnog kolektora (od budućeg uređaja za pročišćivanje voda do naselja Kaniža) koji su otvoreni u Industrijskoj zoni Ivanec te uvodnom tiskovnom konferencijom održanoj u Kinodvorani Ivanec, danas su službeno otvoreni radovi na realizaciji projekta „Sustav odvodnje i pročišćivanja otpadnih voda Aglomeracija Ivanec“.

Ova investicija, „teška“ 28,8 milijuna eura, time postaje najveće komunalno-infrastrukturno ulaganje u povijesti grada Ivanca, čiju vrijednost dodatno potencira podatak da je čak 70% sredstava za njenu realizaciju osigurano iz Europskih strukturnih fondova.

Iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda osigurano je 24% sredstava, dok 6% izdvaja Grad Ivanec.

Radovi će se provoditi tijekom iduće tri godine na području naselja Ivanec, Gečkovec, Kaniža, Vuglovec, Jerovec, Ivanečko Naselje, Ivanečki Vrhovec, Lančić, Knapić, Prigorec, Vitešinec i Salinovec.

Studijskom i projektnom dokumentacijom predviđena je mogućnost da se, nakon izgradnje, na ovaj sustav priključe i druga naselja koja mu gravitiraju, a sada nisu u obuhvatu projekta.

U povodu službenog otvaranja radova, u Ivancu su se danas okupili predstavnici svih institucija koje financiraju projekt - Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskih voda kao posredničkih tijela te Grada Ivanca, Ivkom-voda kao nositelja investicije, ali i Varaždinske županije, zajednice izvođača radova, stručnog nadzora, projektanata, Ivkoma d.d., suradničkih tvrtki, načelnici općina Klenovnik i Maruševec i drugi.

Nakon obilaska gradilišta, svi su pridružili uvodnoj konferenciji u Kinodvorani Ivanec, gdje se skupu najprije obratio Ranko Zbodulja, direktor Ivkom-voda.

On je nazočne u kratkim crtama upoznao s tvrtkom te naglasio da Ivkom-vode posjeduju vodopravne dozvole za gospodarenje izvorištima kapaciteta 125 l/s ili gotovo 4 milijuna m3 vode godišnje. I dok je pokrivenost javnom vodoopskrbom na području obuhvata Aglomeracije Ivanec gotovo 100%, pokrivenost javnom odvodnjom je upola manja, što upućuje na nužnost gradnje sustava odvodnje.

-Projektom je predviđena gradnja kanalizacijskih kolektora kroz osam etapa, za koje je ishođeno jednako toliko građevinskih dozvola. Danas započeti radovi na gradnji kolektora do Kaniže predstavljaju prvu etapu, a radovi na ostalim etapama započet će prema terminskom planu. Izvođač je prijavio početak na još tri etape i to u naselju Gečkovec, u Matoševoj ulici u Ivancu te kod KTC-a u Ivanečkom Naselju. Građani će o svim daljnjim radovima biti pravodobno obaviješteni – istaknuo je R. Zbodulja.

U ime četiriju tvrtki koje će izvoditi radove (HIS Višnjica, GK Zagorje Varaždin, Cestno podjetje Ptuj, Zagorje gradnja Zagreb), okupljenima se obratio Goran Petković, direktor HIS-a. Ističući da je riječ o renomiranoj grupaciji s velikim iskustvom u izvođenju ovakvih radova, poručio je da će posao nastojati odraditi na najbolji način te da će sa stručnjacima Hrvatskih voda nastojati naći model rješavanja problema uočenih u ostalim aglomeracijama.

Kazao je također da je ugodno iznenađen afirmativnim odnosom Hrvatskih voda, pri čemu su naručitelj, nadzor i izvođač bili tretirani kao ravnopravni partneri. A to je iskustvo na koje, istaknuo je, dosad nisu nailazili.

Skupu se obratio i Josip Križanić, predsjednik Skupštine Varaždinske županije. Osvrćući se na aglomeracijske projekte na području naše županije, istaknuo je da su aglomeracije Varaždin i V. Toplice u završnoj fazi, Ivanec je krenuo, pred izvođenjem su aglomeracije u Ludbregu i Novom Marofu, dok su dvije manje aglomeracije, u Lepoglavi i Malom Bukovcu, još u fazi projektiranja.

Apelirao je na sve građane da budu strpljivi zbog raskopanih ulica jer kad radovi završe, oni će rezultirati rastom komunalnog standarda građana.

Na uvodnoj konferenciji nazočnima se obratio i gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić. Podsjetio je da projekt Aglomeracije (projektiranje) počeo još 2012. godine, 2016. prvi je put javno predstavljen, a u lipnju prošle godine u Ivancu je potpisan ugovor o financiranju.

-A sada počinje najzahtjevniji dio, koji donosi najviše izazova. Riječ je o projektu čije benefite nećemo osjetiti sutra, već dugoročno, kroz čišće vode i zdraviji okoliš, jer sanitarne otpadne vode više se neće ispuštati u otvorene vodotoke. U iduće tri godine od svih koji smo u tome – od izvođača, Ivkom-voda, ali i gradske uprava i građana samih – očekuje se velik angažman, ali i strpljenje. Tijekom proteklih godina smo na učestala pitanja građana o potrebi modernizacije pojedinih nerazvrstanih cesta odgovarali da ćemo ih asfaltirati nakon obavljenih aglomeracijskih radova te ih molili da se strpe, jer nema logike u tome da cestu asfaltiramo, a nakon toga da, zbog postavljanja odvodnje, razbijamo asfalt. E, sada je to vrijeme došlo. I sada molim građane za strpljenje dok se ti radovi ne obave, a tada će uslijediti i obnova cesta – kazao je, među ostalim, M. Batinić te zahvalio na iznimno kooperativnom odnosu zamjeniku direktora Hrvatskih voda Davoru Vukmiriću i užem timu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, bez čijeg angažmana svega ovoga danas ne bi bilo.

Upućujući pohvalu VIP mediji za dobro odrađen projekt vidljivosti, skupu se obratio i D. Vukmirić, koji je tom prilikom istaknuo da je prijatelj Ivanca.

-U pripremi za provedbu ovoga projekta sastajali smo se svakih 30 – 35 dana. Uvijek su to bili sastanci strateške prirode, na kojima smo rješavali operativne probleme. Nadzor, naručitelj, izvođač – to je istostraničan trokut u kome su svi partneri jednako vrijedni te na takav način imamo prilike prevenirati sve potencijalne problematične situacije – naglasio je Vukmirić.

Zahvalio je svima koji su pomogli da se dođe do ove faze, a prvenstveno bivšim direktorima Ivkom-voda Mladenu Stanku i Edi Rajhu te direktoru Hrvatskih voda - VGI za Muru i gornju Dravu Danijelu Buniću.

U ime Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, okupljenima je pozdravne riječi uputila i Karmen Cerar, načelnica Sektora za projekte iz područja vodnoga gospodarstva. Istaknula je da je u tekućem razdoblju za područje RH iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija ugovoreno 60 projekata vrijednih 25 milijardi kuna (koji se sa 14 bespovratnih milijardi sufinanciraju iz EU fondova). Istovremeno im je na raspolaganju bilo samo 6 milijardi, što znači da je došlo do „overbookinga“ u iznosu od čak 220%!

-Točnije, ugovoreno je puno više novih projekata nego što je odobreno sredstava, pa će dio projekata pod istim uvjetima biti prebačen na financiranje iz Nacionalnog programa za otpornost i oporavak – naglasila je K. Cerar te kazala da je riječ o ogromnom investicijskom ciklusu u Hrvatskoj, čiji je dio i Aglomeracija Ivanec.

Podsjećamo, ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za Aglomeraciju Ivanec potpisan je u lipnju prošle godine i od tog trenutka se radi na realizaciji projekta. U tom je razdoblju provedeno više natječajnih postupaka i to:

za gradnju i sanaciju sustava odvodnje otpadnih voda (ugovoreni radovi su vrijedni 126,37 mil. kuna)
za usluge nadzora na projektu (3,17 mil. kuna)
za upravljanje projektom (2,56 mil. kn)
za provođenje informiranja javnosti i vidljivost projekta (više od 437.000 kn)
nabava dijela komunalne opreme (specijalno vozilo za čišćenje sustava odvodnje) – 1,11 mil. kuna; tijekom ovog mjeseca slijedi raspisivanje javne nabave za ostalu opremu
u tijeku je i analiza ponuda pristiglih na javnu nabavu za pročistač otpadnih voda
ovoga mjeseca raspisat će se javna nabava za izradu i poboljšanje baze podataka

Napominjemo da ćemo o aglomeracijskim radovima ubuduće građane pojačano informirati putem gradskih web i FB stranica te Ivanečkih novina.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci