20-ak radnika u trgovinama u Martijancu nedjelje i blagdane će provoditi s obiteljima Foto: Općina Martijanec

20-ak radnika u trgovinama u Martijancu nedjelje i blagdane će provoditi s obiteljima

Varaždinske vijesti | 15.12.2018. u 14:12h | Objavljeno u Našim krajem

Trgovine mješovitom robom u Martijancu od 1. siječnja 2019. godine neće raditi nedjeljom, blagdanom i državnim praznikom.

Rezultat je to jučer potpisanog sporazuma između Općine Martijanec i devet vlasnika trgovina koje rade na području Općine Martijanec. Sporazum o neradu radnika i zatvaranju prodavaonica mješovite robe na području općine Martijanec nedjeljom, državnim blagdanom i neradnim danom prvi je takav formalni dokument potpisan u Hrvatskoj, ističu iz Općine Martijanec.

Načelnik Martijanca Dražen Levak je nakon potpisivanja sporazuma rekao da su trgovci bez premišljanja pristali na općinsku inicijativu.

- Nismo se nadali tako brzom i jednostavnom dogovoru. Nikoga nismo morali pitati dvaput, svi su se odmah složili s idejom o neradnoj nedjelji. Očigledno je da gdje postoji volja za suradnju, put ka pravičnoj zaštiti radnika u trgovini i zaštitu obitelji je otvoren – rekao je Levak.

U martijanečkim trgovinama (Kitro, Konzum, Trgonom, Marcia, TEF, San i Mihaela) ukupno je zaposleno 20-ak radnika koji će ubuduće, zadovoljno je napomenuo načelnik, nedjelju i blagdane provoditi u krugu obitelji.

- Brojka 20 ne zvuči puno, ali kad se to pomnoži s brojem članova obitelji, vidi se koliko ljudi osjeća benefit slobodne nedjelje – zaključio je načelnik Martijanca.

Sporazum su podržali i načelnici susjednih općina koji također rade na istoj problematici u svojim općinama.

martijanec_sporazum_1.JPG