150 razloga za sreću u Tužnom: Paketi knjiga iz Splita napunili "Male knjižnice" Foto: FB stranica Tužno

150 razloga za sreću u Tužnom: Paketi knjiga iz Splita napunili "Male knjižnice"

Varaždinske vijesti | 6.6.2021. u 18:10h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Prije mjesec dana šarmantne "Male knjižnice" obogatile su život mještana općine Vidovec. Postavljene na nekoliko lokacija, ove kućice za knjige funkcioniraju po načelu "posudi-čitaj-vrati". Na autobusnim stajalištima u Vidovcu, Cargovcu i Nedeljancu te kod crkve sv. Antuna u Tužnom, svatko može besplatno uzeti knjigu, čitati je, vratiti i po želji pridodati vlastitu knjigu.

>> Ponovno među prvima u Hrvatskoj - u Vidovcu osvanule "Male knjižnice“ na otvorenom

Ova lijepa priča ubrzo je dobila nastavak o kojem zasigurno nitko nije ni sanjao, i to nakon što je na Facebook stranici "Tužno", koju predano i s ljubavlju prema svom mjestu vodi mladi Tužanac Matija Mihalina, objavljena vijest o "Malim knjižnicama".

- Zazvonio je telefon i krenula je jedna velika akcija. Milan Perin iz Splita, pisac i zaljubljenik u dobro šalu kojom prikazuje današnji život, vidjevši našu objavu nesebično je pokrenuo akciju sakupljanja knjiga kako bi naša mala knjižnica postala velika - otkriva Matija.

tuzno_knjiznica_04062021_3.jpg

- Kad smo prvi put s njim razgovarali, rekao nam je: "Meni je veći gušt pokloniti nekome knjigu nego je prodati, zato sam i krenuo u ovo jer sam znao da će me to puno više ispuniti i duge usrećiti". Zatim je rekao da će poslati par svojih autorskih knjiga, ali gospodin Milan tu nije stao nego je iz dana u dan vjerno kontaktirao svoje prijatelje pisce i prikupljao donacije. Svako malo zvonio je naš telefon, a na njemu glas pun sreće koji kaže: "Stiže još jedna pošiljka" - s veseljem opisuje Matija kako je došlo do ove suradnje.

I tako već četiri tjedna svake nedjelje autobusom iz Splita stiže po jedan paket od 40 knjiga koji Tužanci s radošću dočekuju na autobusnom kolodvoru u Varaždinu.

tuzno_knjiznica_04062021_1.jpg

- Do sada je gospodin Milan poslao 150 knjiga raznih žanrova, za one od 7 do 77 godina. I zato mu zahvaljujemo točno toliko puta. Obično se kaže da "sve lijepo kratko traje", ali u ovom slučaju nije tako, jer akcija se nastavlja i nove pošiljke će i dalje dolaziti k nama u naše Tužno. Budući da je došlo puno knjiga, sve nisu mogle stati u našu knjižnicu u Tužnom, stoga smo svaku knjižnicu u našoj općini napunili s 40 naslova kako bi i ostali mogli biti dio ove hvalevrijedne akcije te uživati u dobrom štivu. Ostvarili smo i suradnju s Osnovnom školom Tužno te i njima donirali 20 knjiga. Tako smo usrećili i naše najmanje Tužance - napominje Matija.

tuzno_knjiznica_04062021_9.jpg

- Od sveg srca zahvaljujemo Milanu Perinu što ima tako veliko srce i veseli nas što ćemo i dalje surađivati i uz njegovu pomoć omogućiti našim mještanima da još više čitaju - poručio je ovaj neumorni, kreativni mladić, dodavši kako je ponosan što je Facebook stranica "Tužno" postigla takav uspjeh.

- Nastavljamo tako raditi i dalje, u nadi da će takvih akcija i suradnji biti više, ali i da ćemo zajedno graditi naše Tužno i pretvoriti ga u veselo. Srce nam je veliko kao kuća, hvala vam svima!!! - poručio je za kraj.

tuzno_knjiznica_04062021_2.jpg

tuzno_knjiznica_04062021_4.jpg

tuzno_knjiznica_04062021_6.jpg

tuzno_knjiznica_04062021_7.jpg

tuzno_knjiznica_04062021_10.jpg

tuzno_knjiznica_04062021_11.jpg