Varaždinska vinska priča predstavljena u Zagrebu

Napisao/la: M.N./V.V. -
Varaždinska vinska priča predstavljena u Zagrebu Foto: Varaždinska županija

Od ove će godine svi zaljubljenici u vino te cijela vinska javnost Međunarodnu izložbu mladih vina u Ludbregu prepoznavati kao manifestaciju pod nazivom „Vincekovo“. Naime, dvadeset i osma izložba zaključena je velikom svečanošću 31. siječnja ove godine u Ludbregu. Mogli bismo reći kako nakon mnogih godina rutine i predvidivosti, ovogodišnjom organizacijom manifestacija „Vincekovo“ je iznenadila Ludbreg, Varaždinsku županiju, Hrvatsku i susjedstvo. Usvojeno je novo ime izložbe i postavljene sasvim nove grafičke konstante. Treba istaknuti kako su se ustaljenoj sudačkoj komisiji za ocjenjivanje mladih vina po prvi put pridružilii ugledni sommelieri i vrsni poznavatelji vina Zoltan Gyorffy iz Mađarske i Jože Rozman iz Slovenije, a iz Hrvatske im je pridružen Siniša Lasan - trostruki državni sommelier prvak i sudac na londonskom Decanteru.

Pokazalo se kako je upravo angažman Siniše Lasana proizveo najsnažniju tektoniku u dugogodišnjoj ludbreškoj vinskoj bonaci. Potvrđuju to vibracije u dane ocjenjivanja, nevjerojatno posjećene vinske radionice u Varaždinu i Ludbregu, živa zainteresiranost određenih vinarija za nove načine pristupa vinu i tržištu, a najviše neočekivano medijsko zanimanje i praćenost. Zbog ovog zadnjeg detalja odlučeno je da se jedna vinska radionica organizira upravo za vinske znalce, kritiku, medijsku i eno-gastro scenu Zagreba u samom centru metropole. Degustacija i prezentacija najboljeg od najboljeg iz Varaždinske županije održana je u petak, 21. veljače u Pupitresu, kultnom Wine & Coffe baru Jelene Šimić Valentić u Frankopanskoj 1.

U gradu na čijim se kvadratima u jednom danu održava desetak izrazito jakih i važnih događaja, podvig je okupiti najuglednije i najvažnije osobe sa zagrebačke eno-gastro scene. Lasan je u danima pripreme za radionicu obišao dvadesetak vinarija i za kušački panel odabrao desetak najzanimljivijih. Iako su za stolove u Pupitresu sjeli ljudi koji su dobro upućeni u vinsku industriju Hrvatske, mnogi su glasno potvrdili iznenađenje dobrim, ali i izvrsnim vinima sa sjevera od kojih za neka nikada nisu niti čuli. Predstavljeni su sauvignoni Lovrini Vinogradi i Kotolenko, graševine Šafran i Kopjar, rajnski rizlinzi Najman i Stručić, manzoni Makar i Šafran, muškati žuti Kežman i DeMar,natur graševina Stručić te pinoti crni Najman, Kopjar i Mežnarić.

Uz sva predstavljena vina i izvrsno domaćinstvo Pupitresa, našlo se prostora i za nekoliko rečenica o vrhuncima Varaždinskog bučinog ulja. Tako je ulje prigodno predstavio pročelnik Upravnog odjela  za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije Dragutin Vincek, a cijeli događaj pažljivo su popratili i u njemu angažirano sudjelovali Večernji list, Enozoik, Puni sepet, Eat&Out, Svijet u čaši, Vitomir Andrić, G.E.T. Report, Darko Lugarić, VINUM.IN te još desetak osoba koje će već sutrašnji dan iskoristiti za jake i korisne preporuke. Predstavljanjem varaždinske vinske priče nasred Zagreba, Siniša Lasan je i službeno zapečatio VINCEKOVO 2020. te odškrinuo vrata prema vinarijama koje zaslužuju našu radoznalost.

240220_varazdinska_vinska_prica_6_Medium.jpg

240220_varazdinska_vinska_prica_5_Medium.jpg

240220_varazdinska_vinska_prica_4_Medium.jpg

240220_varazdinska_vinska_prica_3_Medium.jpg

240220_varazdinska_vinska_prica_2_Medium.jpg

240220_varazdinska_vinska_prica_7_Medium.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.