U Varaždinu započinje projekt CityWalk

| 30.10.2017. u 13:10h | Objavljeno u Društvo

- Varaždin je poznat kao grad pješačenja i bicikliranja, međutim, znamo da ima sve više automobila i ovim se projektom pokušava promijeniti svijest lokalne zajednice o jednom zdravom načinu života i jednom alternativnom načinu prijevoza - rekao je zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Zlatan Avar na početku radionice koja se održavala u ponedjeljak 30. listopada u sklopu projekta CityWalk.

Projekt je sufinanciran iz programa Europske Unije - Interreg Danube Transnational Programme, ukupna vrijednost je 2,380,492.20 €, a trajanje projekta je 30 mjeseci. Grad Varaždin je za provođenje projekta dobio oko 1,2 milijuna kuna, te je jedan od ukupno 13 partnera iz devet europskih zemalja koji sudjeluju na tome projektu.

Osnovni cilj projekta je poboljšanje ključnih uvjeta pješačenja, kao sredstva urbane mobilnosti.

- Za Varaždince bicikli i pješačenje nisu noviteti. Grad Varaždin je grad po mjeri čovjeka jer se svugdje može doći u roku od petnaestak minuta, tako da puno Varaždinaca i pješači ili vozi bicikl. Korištenjem automobila zagađujemo i centar grada i stvaramo okoliš koji ima neke svoje loše strane. Vjerujem da je Grad Varaždin pravi grad za taj projekt - rekao je Avar, te dodao da je varaždinska pješačka i biciklistička infrastruktura dobra no da prostora za napredak svakako ima.

Jedan od partnera je i Slovenija, odnosno Grad Ptuj.

- Veseli me što je Grad Varaždin jedan od partnera jer su Ptuj i Varaždin pobratimljeni gradovi. Pozornost projekta je na hodanju i cilj projekta je gradove napraviti gradovima za pješake - rekao je Danilo Čeh iz Znanstveno - istraživačkog centra Bistra Ptuj.

Dodao je kako je poanta pješačenja druženje s drugim ljudima jer možemo razgovarati s poznatim, ali i nepoznatim ljudima koje susrećemo kada hodamo kroz neko mjesto.

Označeno u