U središtu Ludbrega u tijeku su radovi na uređenju Arheološkog parka Iovia Foto: Grad Ludbreg

U središtu Ludbrega u tijeku su radovi na uređenju Arheološkog parka Iovia

Varaždinske vijesti | 25.4.2020. u 20:21h | Objavljeno u Društvo

U samom središtu Ludbrega, na Trgu svetog Trojstva, u tijeku su radovi na uređenju Arheološkog parka Iovia.

Riječ je o projektu “Unaprjeđenje kontinentalnog turizma turističkom valorizacijom povijesno-kulturne baštine Grada Ludbrega” koji sufinancira Europski fond za regionalni razvoj kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

Iznos prihvatljivih troškova iznosi 16.995.663,37 kn, od čega su odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 14.309.569,74 kn. Grad Ludbreg je nositelj projekta i svih aktivnosti, a partneri su HRZ, TZ Grada Ludbrega, LAG Izvor te UO Crnković. U Gradu Ludbregu s ponosom ističu kako ovaj projekt osim turističke vrijednosti ima i onu povijesnu kojom dokazuje dugotrajnost života. Prijava projekta bio je svojevrstan nastavak višegodišnjih istraživanja čiji su rezultat zanimljivi nalazi.

Usprkos trajanju pandemije koronavirusa COVID-19 radovi dobro napreduju, uređena je šetnica u dužini 1300 metara čija je funkcija informativna i edukativna. Uređenjem šetnice uz rijeku Bednju dobiven je novi turistički i rekreativni sadržaj u samom centru Ludbrega, za sve građane i posjetitelje.

- Na informativnim pločama posjetitelji će uskoro imati pristup informacijama o povijesti Grada i sadržaja koje Grad nudi. Na budućem Zanatskom trgu postavljene su 4 kućice, a to će biti mjesto na kojem će posjetitelji i turisti moći naučiti nešto o zanatima koji su bili prisutni u rimskom razdoblju - ističu iz Grada Ludbrega.

ludbreg_arheoloski_park_iovia_2.jpg

ludbreg_arheoloski_park_iovia_1.jpg