U Kamenici odana počast vukovarskim herojima Tomi Jamboru, Josipu Kapustiću i Stjepanu Vusiću Foto: Dražen Geček / UDVDR Ivanec

U Kamenici odana počast vukovarskim herojima Tomi Jamboru, Josipu Kapustiću i Stjepanu Vusiću

Varaždinske vijesti | 26.8.2020. u 10:20h | Objavljeno u Društvo

Procesijom od župnog dvora crkve Svetog Bartola apostola pa do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima kod vatrogasnog doma u Kamenici, u ponedjeljak je nastavljen 15. Memorijal sjećanja na vukovarske heroje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića.

Uz obitelji poginulih, varaždinskog biskupa mons. Josipa Mrzljaka, te svećenike Dragutina Joča i Tomislava Antekolovića, počast su polaganjem vijenaca, paljenjem svijeća i molitvom na spomen obilježju odali hrvatski branitelji, članovi Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, udruge HVIDR-a Ivanec, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec i drugi.

Molitvu kod spomen obilježja predvodio je varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, a po završetku tog komemorativnog dijela sjećanja na hrvatske branitelje poginule u obrani Vukovara, u prigodi obilježavanja blagdana Svetog Bartola apostola u župnoj crkvi u Kamenici služena je sveta misa.

Memorijal će se nastaviti dvodnevnim posjetom Vukovaru, Aljmašu i okolnim mjestima stradavanja, koji je u planu za 17. i 18. listopada, potom prigodnim programima u školama tijekom listopada i(li) studenog, te Kolonama sjećanja, koje će se u Ivancu i Lepoglavi, prema sadašnjim planovima, održati 17. i 18. studenoga.

Memorijal organiziraju Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Ivanec, HVIDR-a Ivanec i udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava, a pokrovitelji su mu Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Ivanec i Grad Lepoglava.

Stjepan Vusić poginuo je 18. studenog 1991. u Borovu Naselju pri pokušaju proboja iz opkoljenog Vukovara, a Tomo Jambor i Josip Kapustić su s više od 200 branitelja Vukovara, medicinskog osoblja, novinara, civila i drugih, mučki ubijeni dva dana kasnije od strane srpskih agresora na farmi Ovčara kod Vukovara.

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_1.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_2.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_3.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_5.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_6.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_8.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_9.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_10.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_11.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_12.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_13.jpg

15._memorijal_vukovarci_bartolovo_kamenica_20_14.jpg