ŠPANCIRFEST Ipak se održava najveći varaždinski festival, ali uz manje glazbenog programa

| 22.5.2020. u 11:35h | Objavljeno u Društvo

I ove se godine u Varaždinu, unatoč epidemiji, održava festival uličnih šetača Špancirfest, potvrdio je i na današnjem javnom kolegiju gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok.

- Održat će se Špancirfest, isto kao i Varaždinske barokne večeri. Naravno da neće biti u onom opsegu na koji smo navikli, ali grad treba živjeti. Imat ćemo tri do četiri koncerta i većina programa će se odnositi na predstave i performanse plus štandovi. Smanjit ćemo glazbeni dio. Javilo se već puno izvođača, ali nismo išli na skupi festival, u skladu sa situacijom - rekao je gradonačelnik Čehok te pohvalio Varaždince istaknuvši da su se cijelo vrijeme trajanja protuepidemijskih mjera ponašali odgovorno i zrelo.

- Nismo imali nikakvih epidemioloških ekscesa u gradu i takvo nam ponašanje građana daje za pravo očekivati da ćemo moći održati veće manifestacije poput Špancirfesta i Varaždinskih baroknih večeri, kao i drugih planiranih manifestacija. I dalje pozivamo građane da paze na sebe i svoje bližnje - ističe Čehok dodajući da će festival najvjerojatnije, kao i do sada, trajati desetak dana, jer se, kako pojašnjava gradonačelnik, onima koji dolaze izlagati svoje proizvode na štandovima to ne bi isplatilo za samo nekoliko dana. Također je naveo da će se i ove godine, u sklopu Špancirfesta, organizirati Vinski grad, kao i rakijarnica, a cjelokupni program ovogodišnjeg festivala trebao bi biti definiran za narednih desetak dana.

Gradonačelnik se nadovezao i na komentare vezano za nove, ružičaste kućice na Trgu tradicijskih obrta. Rekao je da svatko ima pravo na svoje mišljenje, ali je, zajedno sa svojom zamjenicom Sandrom Malenicom, naglasio da su okolne kuće, kao i Uršulinska crkva također u rozoj boji te da će cjelokupni izgled trga zaokružiti cvijeće, koje će se posaditi, i koje se "odlično sljubljuje s rozom bojom".

Najava održavanja Špancirfesta, kao i drugih manifestacija, naslanja se na Odluku Grada o održavanju javnih događanja, okupljanja i manifestacija u Varaždinu tijekom trajanja epidemije. 

Prema Odluci, svako okupljanje treba dobiti odobrenje gradskog Stožera civilne zaštite. Javna okupljanja mogu se održati ukoliko Stožer procijeni da organizator može zadovoljiti epidemiološke uvjete u skladu s preporukama HZJZ-a. Prema odluci, za održavanje predizbornih skupova predviđaju se dvije lokacije u gradu: Trg slobode (na nogostupu ispod lipa) i Franjevački trg (ispred Županijske palače i na prostoru prema Grguru Ninskom).

Za manifestacije u gradu poput "Ljeta u Varaždinu" predviđene su četiri lokacije: Atrij Staroga grada, dvorište palače Sermage, Stančićev i Kapucinski trg.