Ovogodišnji 13. Trash film festival u duhu špijuna i tajnih agenata Foto: VV arhiva/Krešimir Đurić

Ovogodišnji 13. Trash film festival u duhu špijuna i tajnih agenata

Varaždinske vijesti | 30.8.2018. u 16:30h | Objavljeno u Društvo

James Bond, Jason Bourne, Ethan Hunt, Jack Bauer, Jack Ryan, Xander Cage, MacGyver i drugi popularni filmski i televizijski tajni agenti, špijuni i detektivi bit će glavna teme 13. Trash film festivala u Varaždinu na temu "Špijuni koje volimo".

Udruga Trash iz Varaždina i ove je godine pripremila bogat program Trash film festivala koji će doživjeti svoje sretno 13. izdanje od 5. do 8. rujna. Tema ovogodišnjeg izdanja festivala su filmovi o tajnim agentima, špijunima i detektivima.

I ove godine amaterski filmaši iz cijeloga svijeta dobit će priliku prošetati crvenim tepihom i svoje zabavne filmove prikazati na velikom kino platnu.

Na službeni natječaj Udruge Trash ove je godine stiglo 200-injak filmova iz svih dijelova svijeta, a selektor festivala u službenu je konkurenciju festivala uvrstio 50-ak filmova koji će biti prikazani u Kinu Gaj te će se boriti za festivalske nagrade, famozne "Zlatne motorke".

Četiri "Zlatne motorke", u kategorijama borilačkog, znanstveno-fantastičnog, akcijskog i horror filma, dodijelit će Stručni žiri festivala u koji su ove godine uvršteni hrvatski publicist, novinar, urednik, glazbenik i redatelj Anđelo Jurkas, najaktivniji i najugledniji hrvatski filmski kritičar novije generacije Marko Njegić i jedan od najboljih, najuglednijih i najaktivnijih filmskih i televizijskih montažera s ovih prostora Goran Mitrović. Jednu će "Zlatnu motorku" već tradicionalno dodijeliti i festivalska publika.

"Zlatne motorke" bit će dodijeljene posljednjeg dana festivala na spektakularnoj svečanoj dodjeli u sklopu koje će biti prikazani i isječci iz najnovijeg blockbustera Udruge Trash čiji glavni protagonist je trasherski supertajni agent Bob, James Bob.

U sklopu popratnog programa festivala bit će svečano postavljena prva ploča u prvoj varaždinskoj Ulici slavnih po uzoru na Walk of fame na Hollywood Boulevardu, a koja će biti smještena u Uskoj ulici. Čast da bude na prvom koraku u šetnji Ulicom slavnih u Varaždinu pripala je legendarnom hrvatskom glumcu Zvonimiru Ferenčiću, najpoznatijem po svojoj ulozi Franca Ožbolta Cinobera u kultnim Gruntovčanima.

Tradicionalno, u sklopu festivala bit će održan i filmski kviz Kvizna situacija koju će ponovno urediti i voditi kultni trasher Mario Kovač koji je ove godine, u skladu s temom festivala, pripremio kviz u sklopu kojeg će zainteresirani moći provjeriti svoje znanje o filmskim i televizijskim tajnim agentima, špijunima i detektivima. James Bond, Jack Ryan, Jason Bourne, Ethan Hunt i ostali tajni agenti iz filmova i televizijskih serija bit će tema i stručne debate koja će također biti održana u sklopu festivala, a koju će voditi filmski kritičar Marko Njegić i kulturni antropolog Tomislav Pletenac.

U koncertnom dijelu programa, koji će ove godine biti održan u Dvorištu Palače Sermage na Stančićevom trgu, trashere će zabavljati varaždinski bendovi WiFly, Drone Hunter i Groovebox, Bruto Geto iz Zagreba, Amy's House - Amy Winehouse Tribute Band iz Beograda te nezaobilazni festivalski bend The Fakin Lajsne.

Označeno u