OTKRIVAMO Tomislav Krobot iz Sračinca krenuo u ostvarenje velikog sna

Mirela Horvat | 8.3.2021. u 18:47h | Objavljeno u Društvo

Gotovo da nema crkve u Hrvatskoj koja nema orgulje, taj najveći i najkompliciraniji instrument božanskog zvuka za kojeg s pravom kažu da je kraljica glazbala i čiji počeci gradnje u Hrvatskoj sežu u davno 14. stoljeće, a prve instrumente gradili su strani majstori. To je bio slučaj i na varaždinskom području, dok se od 16. stoljeća javljaju i domaći graditelji. U red domaćih graditelja orgulja uskoro bi se mogao upisati i 19-godišnji Tomislav Krobot iz Sračinca koji je odlučio ispuniti svoj veliki san – napraviti ni više ni manje nego orgulje!

Tomislav je učenik završnog razreda Srednje glazbene škole u Varaždinu i orguljaš u crkvi u Sračincu, a svoju glazbenu naobrazbu planira nastaviti na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Njegov put u svijet glazbe započeo je upisom u Osnovnu glazbenu školu gdje je upisao klavir, a potom i orgulje. U Srednjoj glazbenoj školi upisao je dva smjera – Orgulje i Teoriju glazbe te je i dalje nastavio pohađati sate klavira. Svoju glazbenu naobrazbu upotpunio je i edukacijom na području kompjutorske notografije, ali i sviranjem čembala.

- U tom razdoblju sam se intenzivnije počeo baviti crkvenom glazbom i kompozicijom, a počeo sam pisati višeglasne aranžmane za crkveni mješoviti zbor. Osvojio sam i niz nagrada iz solfeggia, teorije glazbe, harmonije, klavira i orgulja, a sudjelujem i u Orguljaškoj ljetnoj školi u Šibeniku – ispričao nam je Tomislav.

Više o ovoj temi čitajte u novom broju Varaždinskih vijesti...