KUD Vidovec: planiraju 28 nastupa, ali i veliku proslavu 25. godišnjice rada društva

Varaždinske vijesti | 15.3.2020. u 12:00h | Objavljeno u Društvo

U Društvenom domu u Nedeljancu održana je godišnja sjednica skupštine KUD-a Vidovec. Nakon pozdravne riječi predsjednika Tome Svačka, izbora zapisničara i verifikacijske komisije, tajnica Ines Pavleković podnijela je izvješće o radu KUD-a za 2019. godinu.

KUD „Vidovec“ 2019. godinu obilježio je kroz 24 nastupa i gostovanja i uspješan je organizator manifestacija od velikog značaja u općini Vidovec i šire. Kroz djelovanje na očuvanju kulturne baštine, vidovečke narodne nošnje i tradicionalnih običaja vidovečkog kraja te kroz očuvanje tradicionalne pjesme i plesa na području općine, ali i van nje čuvaju se stari običaji od zaborava i promiče se nasljeđe svoga kraja. Osvrnula se i na četiri manifestacije u organizaciji Kud-a, a to su Fašnjička povorka, Jurjevski krijesovi, Zeljarijada i Božićna priredba.

Zahvalila je voditeljima sekcija na njihovom radu sa djecom. Posebno je izrazila zadovoljstvo što su nakon teške godine bez tamburaške sekcije protekle godine pokrenuli školu tambure i dosad u tamburaškoj sekciji broje 24 nova člana te je posebno zahvalila voditelju tamburaške sekcije Damiru Mumleku na rezultatima.

Bili su uspješni i po povlačenju sredstava na javnim natječajima i drago im je što su njihovi projekti i rad prepoznati. Tu je istaknula i nedavno objavljene rezultate Ministarstva kulture gdje im je za projekat Nabavke tamburaških instrumenata odobreno 15.000,00 kn, a za Jurjevske krijesove 7.000,00 kn. Napomenula je da smatra da su rezultatima protekle godine svi skupa pokazali da dostojno predstavljaju cijeli svoj kraj, Varaždinsku županiju i Hrvatsku kako u svojem okruženju tako i van granice gdje šire tradiciju i prenose ne samo znanje već i ljubav prema tradiciji na mlađe naraštaje.

- Da bi nastavili takvim rezultatima potreban nam je i dalje veliki poticaj roditelja, prijatelja, suradnika i okoline. Potrebna je sloga i puno odricanja da se uvijek stvara nešto čime se možemo ponositi –zaključila je.

Prezentirana su i financijska izvješća i planovi za 2020., a nakon prihvaćanja izvješća predsjednik društva Tomo Svačko prezentirao je planove rada za 2020. U 2020. godini planiraju 28 nastupa, a posebno se u ovoj godini osvrnuo na program proslave 25. godišnjice rada društva.

- I dalje planiramo raditi na očuvanju kulturne baštine, tradicije i običaja. Zadali smo si velike planove, puno rada i odricanja, ali dok postoji ljubav prema nečemu ništa nije nemoguće. Želim svim članovima puno uspjeha u ovoj godini i zahvaljujem voditeljima sekcija Zdenki Knapić, Tihomiru Kukuliću i Damiru Mumleku, svim članovima, njihovim roditeljima, Općini Vidovec, sponzorima i svima ostalima koji na bilo koji način daju podršku radu društva - zaključio je Svačko.

Skupštini društva uz članove KUD-a Vidovec i voditelje sekcija nazočio je zamjenik načelnika Općine Vidovec Dubravko Zavrtnik, vlč. Branko Švogor, predstavnici Vatrogasne zajednice Općine Vidovec, DVD-a Nedeljanec-Prekno, Udruge Vinogradara i voćara „sv. Antun Tužno“, Udruge umirovljenika, ŠRD-a Vidovec , povjerenstva za razvoj ruralnog turizma te sponzori i suradnici. Prisutni gosti u svojim pozdravnim riječima iskazali su zadovoljstvo radom društva i dali podršku daljnjim planovima.