Kako pripremiti slasni zalogaj s okusom meda? Doznajte uz Ludbrešku medenu kuhinju

Napisao/la: Varaždinske vijesti -
Kako pripremiti slasni zalogaj s okusom meda? Doznajte uz Ludbrešku medenu kuhinju Foto: ilustracija

U nakladi Varaždinske županije, Pčelarskog društva Ludbreg i Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak” iz tiska je izašla “Ludbreška medena kuhinja”. Riječ je o kuharici koja sadrži trideset recepata na bazi meda koje je pripremio profesionalni kuhar, chef Damir Crleni.

– S upotrebom meda u kuhinji susreo sam se proučavajući stare recepte iz kuharica te uz pripremu hrane na manifestaciji „Jela varaždinskog kraja”. Došavši u prigodu da sam kreiram jela, pokušao sam što češće upotrebljavati med u svojim kulinarskim kreacijama. Iz godine u godinu ideja je bilo sve više – otkriva Crleni i dodaje kako kroz ovu kuharicu svim zainteresiranima želi približiti neke od tih kuharskih kreacija.

– Inovativnost ludbreških medara te njihovi novi proizvodi od meda, kao što su vino, pivo, pjenušac i ocat od meda, pružili si mi nove mogućnosti i potaknuli me na češću upotrebu meda u kulinarstvu – otkriva autor recepata.

Pčelarsko društvo Ludbreg intenzivno radi na zaštiti kvalitete ludbreškog meda, povećanju proizvodnje i potrošnje te njegovoj promociji na temelju koje je i nastala ova kuharica.

– Vjerujemo da će kuharica biti od pomoći i dati ideje kako pripremiti slasni zalogaj s okusom meda i da će ova kuharica doprinijeti povećanju proizvodnje i potrošnje meda na ludbreškom području, ali i šire, te doprinijeti njegovoj promociji. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u ovom projektu, a posebice dr. Dragutinu Vinceku koji je odmah bezrezervno podržao ovu ideju, te dio organizacije preuzeo na sebe – poručuje Krešo Piljak, predsjednik Pčelarskog društva Ludbreg.

Ova kuharica nastavak je suradnje na očuvanju tradicijske gastronomije Varaždinske županije i ludbreškog kraja, na što je ponosan i ludbreški gradonačelnik Dubravko Bilić.

– Povijesni nalazi diljem svijeta pokazuju kako su ljudi znali da je med posebna namirnica jer je prepoznat i kao hrana i kao lijek. Naše sugrađanke i sugrađani svjesni tih spoznaja upravo su u tradicijskom pčelarstvu pronašli izvor privređivanja. Pčelarsko društvo Ludbreg koje postoji već duže od stoljeća također je uvelike doprinijelo aktivnom pčelarenju u ludbreškom kraju, a posljednjih su godina razvili i turistički zanimljive sadržaje. – poručuje gradonačelnik i dodaje kako med sve češće proizvodi i zanimljive gastronomske trendove pa se stoga nada da će ova knjiga potaknuti još kvalitetnije korištenje meda kroz svakodnevnu upotrebu u domaćinstvu.

Kuharica je tiskana u 1000 primjeraka, grafički ju je uredio Miroslav Vađunec, a lektorirala i prevela na engleski Karmen Kanižaj.

ludbreska_medena_kuhinja_25112020.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.