Izložba o Varteksovoj stoljetnoj povijesti u Muzeju za umjetnost i obrt do 6. listopada Foto: Varteks

Izložba o Varteksovoj stoljetnoj povijesti u Muzeju za umjetnost i obrt do 6. listopada

Varaždinske vijesti | 3.9.2019. u 13:50h | Objavljeno u Društvo

U Muzeju za umjetnost i obrt, u srijedu 4. rujna, otvara se izložba o stoljetnoj povijesti jedne od najvećih i najznačajnijih tekstilnih tvornica u Hrvatskoj, Varteks. „Priče koje kroje Varteks“ je izložba koja će prikazati rad i djelovanje ove velike i važne hrvatske modne kuće kroz 14 priča vraćanjem u prošlost i pogledom u budućnost kroz zanimljive isječke iz prošlosti i sadašnjosti.

Izložba je realizirana u suradnji Muzeja za umjetnost i obrt, Gradskog muzeja Varaždin i tvrtke Varteks d.d.

- Ovom izložbom dajemo veliko priznanje kući Varteks koja je od 1918. do kraja 1946. djelovala pod imenom Tekstilna industrija d.d. Varaždin, a od prosinca 1946. pod imenom Varteks. Danas, sto godina kasnije, Varteks se vraća u punom sjaju kao vertikalno integrirana modna kuća - kaputi, odijela, poslovni kompleti - opet su zauzeli vodeće mjesto. Varteks stvara novu modnu revoluciju na ovim prostorima, na temeljima svog povijesnog iskustva i kulture odijevanja kao imperativa u društvenim odnosima - istaknuo je prigodom najave otvorenja izložbe, Nenad Bakić, predsjednik Uprave Varteksa.

- Zahvaljujući suradnji dva gradska muzeja, Muzeja za umjetnost i obrt i Gradskog muzeja Varaždin koji je realizirao prošlogodišnju izložbu Stoljeće tekstila u Varaždinu, postavljeni su temelji upravo ovoj izložbi koja će zagrebačkoj i široj publici predstaviti sve važne trenutke iz povijesti kao i pogled u budućnost tvrtke Varteks - naglasio je ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt, Miroslav Gašparović je.

Ravnatelj Gašparović zahvalio je brojnim timovima koji su radili na realizaciji izložbe. Kustosicama Adriani Prlić iz Muzeja za umjetnost i obrt, Spomenki Težak iz Gradskog muzeja Varaždin, ravnatelju Gradskog muzeja Varaždin Ivanu Meseku, suradnicama na izložbi Andrei Klobučar iz MUO i Ljerki Šimunić iz GMV-a. Također, za veliki doprinos u suradnji i realizaciji kreativnoj direktorici Varteksa Martini Vrdoljak-Ranilović, dr.sc. Irmi Huić iz MUO, te Vesni Loparić, specijalistici za marketing iz tvrtke Varteks, mr.sc. Vesni Jurić Bulatović, inicijatorici izložbe u MUO i voditeljici odjela marketinga i PR-a Muzeja za umjetnost i obrt.

Novi, redizajnirani postav izložbe u Muzeju za umjetnost i obrt s naglascima na buduće strateške pravce razvoja tvornice i branda Varteks, kao i vizualni identitet izložbe potpisuje kreativna agencija Brigada na čelu s kreativnim direktorom Damjanom Geberom.

Izložba će kroz 14 atraktivnih priča prikazati zanimljive isječke i ulogu Varteksa na svjetskoj modnoj sceni, poput kreacije Žuži Jelinek dizajnirane za Varteks, žene – radnice koje su omogućile razvoj ove industrije, marketinške djelatnosti od 30-ih godina do danas, prezentacija proizvoda Tvornice Tivar odijela u različitim tiskovinama i promotivnim materijalima. Sto godina kasnije, Varteks već potvrđenim atributima tradicije i kvalitete dodaje i treći atribut: ponovo stavlja naglasak i na vrhunski dizajn po kojem je bio poznat svih proteklih desetljeća! Vlastiti dizajnerski tim ojačan priznatim imenima hrvatske modne scene upravo stvara nove modele, nove linije, kolekcije. Stvaraju se odjevni predmeti bez kompromisa – iz najkvalitetnijih tkanina, pomno odabranih detalja do savršene izrade.

Atraktivnim muzejskim postavom, svojevrsnim putovanjem u budućnost, izložba će ujedno predstaviti današnji Varteks i strateške pravce budućeg razvoja ovog modnog brenda, duboko utemeljenog na slavnoj stogodišnjoj povijesti koje su ga oblikovale.

Izložba u Zagrebu ima za cilj još jednom ukazati ukupnoj javnosti kvalitetu i dosljednost te liderstvo u modi tvrtke Varteks na ovim prostorima kako kroz povijest tako i ubuduće.

Izložbu će pratiti zanimljiv popratni program radionica, evenata, u organizaciji Varteksa, Muzeja za umjetnost i obrt i Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Izložba ostaje otvorena do 6. listopada 2019. 

Označeno u