IMA I TOGA U varaždinskom AP-u samo jedna vozačica i to Varaždinka Anita Makar

| 29.1.2018. u 15:17h | Objavljeno u Društvo

Premda je znatno sitnije građe od svojih muških kolega, 40-godišnja Varaždinka Anita Makar autobusom upravlja jednako dobro kao i oni. Možda čak i bolje, što govori da nije pogriješila kada se odlučila za ovo zanimanje, koje je donedavno bilo namijenjeno isključivo muškarcima.

S vozačicom autobusa, koja radi u Autobusnom prijevozu Varaždin (AP), susreli smo se rano ujutro protekle srijede, i to nakon što je već odvozila svoju relaciju.

- Da mi je netko prije desetak godina rekao da ću raditi upravo ovaj posao, rekla bi mu da nije normalan. Po struci sam ekonomist i nikad nisam ni pomislila da ću voziti autobus! No, kako u životu nikada ne možeš planirati neke stvari, završila sam ovdje. Kao ekonomist, godinama sam radila u uredu te smo sve duže morali ostajati na poslu. Praktički sam cijeli dan sjedila za računalom u zatvorenom prostoru... S vremenom me to prestalo zanimati, a budući da ni plaća nije bila neka, počela sam tražiti novi posao - kaže nam Anita.

Intenzivno je, kaže, “češljala” oglase za posao i primijetila da se najviše traže vozači.

- To je bilo jako traženo zanimanje pa sam pomislila zašto ne bih probala. Usto, vozim već dvadesetak godina, vozila sam kombi vozila, a dodatni je plus bio što AP plaća vozački ispit. Tako sam odlučila da ću probati jer nisam imala što izgubiti - ističe.

S obzirom na to da je svaki početak i promjena teška, ni Aniti u AP-u nije bilo jednostavno. No, zahvaljujući pomoći kolega brzo se snašla te danas “mota” volan autobusa kao od šale.

- Mislim da su muški kolege u početku bili skeptični prema meni i vjerojatno se pitali hoću li uopće moći voziti autobus, ali kada su vidjeli da vozim kao i oni, prihvatili su me kao “njima ravnoj” i puno mi pomogli. Naravno, nije isto voziti automobil, kombi vozilo i autobus, koji je znatno veći. Morala sam se naviknuti voziti autobus i sada mi je, moram priznati, puno ugodnije i lakše njega voziti jer je sve preglednije. Kada sjednem u svoj automobil, jako mi je čudno jer sam puno više za volanom autobusa - šali se Anita.

Cijeli tekst o trenutno jedino vozačici autobusa u AP-u pročitajte u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u