Habijanova reakcija na spomenik u Sračincu: "Time počinje ljudska glupost" Foto: Facebook, HDZ Sračinec

Habijanova reakcija na spomenik u Sračincu: "Time počinje ljudska glupost"

Varaždinske vijesti | 30.9.2017. u 14:54h | Objavljeno u Društvo

Na svojoj Facebook stranici predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, Damir Habijan, komentirao je podignuti spomenik u Sračincu istaknuvši da njime prestaje umjetnička sloboda i počinje ljudska glupost.

-Umjetnost i umjetnička sloboda gotovo da su bezgranični. Međutim, postoji jedna tanka linija koja se ne može proći. Podići spomenik koji prikazuje žitelja Sračinca koji je uzrokovao veliki požar u Varaždinu doista predstavlja prelazak granice gdje prestaje umjetnost i umjetnička sloboda, a počinje ljudska glupost. U tragediji koja je tada zadesila Varaždin, osim ogromne materijalne štete zasigurno je bilo i ljudskih žrtava, patnji i tragedija. Ako se želio iskazati pijetet njima, ovo zasigurno nije ispravan put - napisao je Damir Habijan na svoj profilu.

Naime, podignutim spomenikom obilježeno je sjećanje na katastrofalni požar u Varaždinu 1776. godine, a Habijan je zaključio komentar riječima da je krajnje vrijeme da se odmaknemo od ploča, spomenika, kultova ličnosti i počnemo raditi za dobrobit sredine u kojoj živimo.

Sličan stav iznijeli su i članovi HDZ-a Sračinec koji su na svoj Facebook profilu napisali da je takav čin sramotan.

-Načelnik općine Sračinec, Božidar Novoselec, otkrio je spomenik čovjeku iz Sračinca koji je 1776. godine spalio Varaždin, glavni grad tadašnje Hrvatske. Umjesto da se podigao spomenik Hrvatskim braniteljima iz Općine Sračinec koji su dali veliki doprinos u obrani Republike Hrvatske mi podižemo spomenik jednom piromanu koji je spalio grad Varaždin. Po ovoj logici ili bolje reći nelogici, po cijeloj Dalmaciji trebalo bi se na svakom požarištu podići po jedan spomenik lokalnim piromanima koji su ove godine skoro spalili i sam grad Split. Zaista se imamo s čime "ponositi". Sramota - napisali su na profilu članovi HDZ-a Sračinec.

 

Označeno u