"Štromar uručuje odluke o sufinanciranju, a Vlada za EU projekte nije dala ni kunu" Foto: Varaždinska županija

"Štromar uručuje odluke o sufinanciranju, a Vlada za EU projekte nije dala ni kunu"

Varaždinske vijesti | 25.7.2018. u 11:53h | Objavljeno u Aktualno

U Varaždinsku županiju ponovno stiže EU novac, ovaj put za veliki i važan projekt u Varaždinskim Toplicama. Za energetsku obnovu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice odobreno je 37.808.597,92 kuna bespovratnog novca iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Odluku o financiranju je ravnatelju Specijalne bolnice dr. Denisu Kovačiću danas, 25. srpnja, u Vladi Republike Hrvatske u Zagrebu uručio potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, a u prisustvu zamjenika župana Roberta Vugrina.

Ukupna vrijednost energetske obnove topličke Bolnice je 73.222.357,25 kuna, od čega je 51,6 posto iz EU fonda.

- Vlada za taj i sve druge EU projekte Varaždinskoj županiji još uvijek nije dodijelila niti jednu kunu. Da bi spasila 12,8 milijuna kuna EU novca za Vodotoranj te zgrade Poliklinike i Psihijatrije u Općoj bolnici Varaždin, u čiju će obnovu biti uloženo ukupno 25,9 milijuna kuna, Skupština Varaždinske županije donijela je odluku o zaduženju za 13 milijuna kuna. Niti za energetsku obnovu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, koja već godinama vapi za obnovom, Vlada dosad nije dala niti kunu, što znači da će se Bolnica, odnosno Županija kao njezin osnivač, morati zadužiti da ne bi propalo gotovo 38 milijuna kuna bespovratnog novca iz EU - poručuju iz Županije.

Dodaju da je potpredsjednik Vlade Štromar, iako Vlada iz državnog proračuna nije dala ni kunu za EU projekte Varaždinske županije, u Vladi organizirao svečanu podjelu odluka o financiranju projekata europskim novcem.

- Ni kune za EU projekte u Varaždinske županiju nije stiglo niti iz njegovog Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, koje je u slučaju projekata energetske obnove samo posredničko tijelo za dodjelu sredstava iz EU fonda za regionalni razvoj - napominju iz Županije.

- I dok ćemo za topličku Specijalnu bolnicu iz EU dobiti 37,8 milijuna kuna, ugovore od dodjeli ukupno 20 milijuna kuna EU novca smo već potpisali, i to za Vodotoranj, zgradu Poliklinike i Psihijatrije u Općoj bolnici Varaždin te pet školskih zgrada. Poznato je da je Varaždinska županija s povučenih 245 milijuna novca iz EU daleko najuspješnija županija u Hrvatskoj. Međutim, čini se da ćemo zbog toga što smo kvalitetno pripremali EU projekte biti kažnjeni, kao i druge uspješne županije. Vlada je javno obećala da će donijeti novi model sufinanciranja EU projekata. Međutim, od modela još ništa, ali zato se ponovno organizira dodjela EU novca u prostorijama Vlade, koja niti je pripremala naše EU projekte, niti platila projektiranje, niti će odgovarati za njihovu realizaciju. Vlada nije dala ni kunu za njihovo sufinanciranje iz državnog proračuna iako će iz tih projekata prihodovati, već i samo po osnovu PDV-a više od 100 milijuna kuna. Dakle, Varaždinska županija snažno financira Vladin proračun, a za to ne dobiva ništa - rekao je zamjenik župana Robert Vugrin.

kovacic_vugrin_energetska_obnova_minerva_2.jpg