Za energetsku obnovu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice bespovratnih 37,8 mil. kuna iz EU Foto: MGIPU

Za energetsku obnovu Specijalne bolnice Varaždinske Toplice bespovratnih 37,8 mil. kuna iz EU

Varaždinske vijesti | 25.7.2018. u 10:18h | Objavljeno u Aktualno

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar danas je u Vladi Republike Hrvatske ravnatelju bolnice Denisu Kovačiću dodijelio Odluku o energetskoj obnovi zgrade Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice.

Ukupna vrijednost projekta je 73,4 milijuna kuna, od čega su 37,8 milijuna kuna bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj.

- U Varaždinskoj se županiji uz sufinanciranje Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja realiziraju projekti vrijednosti oko 230 milijuna kuna koji uz energetsku obnovu bolnica, škola i vrtića uključuju i projekte sanacije klizišta, razvoja komunalnog gospodarstva i izradu prostornih planova - izjavio je Štromar tom prigodom.

Odluka o energetskoj obnovi zgrade bolnice donijeta je u sklopu Poziva "Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora" kojeg je Ministarstvo raspisalo krajem 2017. godine. Raspoloživa alokacija iz Europskog fonda za regionalni razvoj po ovom je pozivu iznosila 380 milijuna kuna što je najveća alokacija od svih do sada objavljenih poziva Ministarstva. Zbog velikog interesa potencijalnih prijavitelja ukupan iznos zatraženih bespovratnih sredstava za dodjelu u vrlo je kratkom razdoblju dosegnuo 200 posto od ukupnog raspoloživog iznosa bespovratnih sredstava od 380 milijuna kuna stoga je poziv privremeno obustavljen 5. veljače.

Na Poziv je zaprimljeno 448 prijava, a zatraženi iznos bespovratnih sredstava iznosi 813,5 milijuna kuna. Do danas je po ovom Pozivu doneseno 176 odluka o financiranju u iznosu od 350.799.179,13 kn bespovratnih sredstava, s ukupnom vrijednošću projekata 692.399.529.,13 kn, a ukupno je potpisano 22 ugovora o dodijeli bespovratnih sredstava. Prijave na ovaj Poziv biti će moguće ponovno od 4. rujna 2018. godine a indikativni raspoloživi iznos bespovratnih sredstava koji je u ovom trenutku predviđen za Poziv iznosi 300 milijuna kuna.

Spomenimo i to kako je od ukupno 311 milijuna eura, koliko je u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. namijenjeno za energetsku obnovu javnih i stambenih zgrada, kroz Europski fond za regionalni razvoj, od 2015. godine, kada su objavljeni prvi pozivi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, objavom ovog posljednjeg, petog po redu Poziva energetske obnove rezervirano 80% ukupne alokacije.

Svečanom uručivanju odluke bio je nazočan i zamjenik župana Varaždinske županije Robert Vugrin.

stromar-specijalna_bolnica_Varazdinske_toplice_2.jpg