FOTO Veselo i fino na 7. Festivalu tikvi: najveća atrakcija velika debela tikva teška 300 kilograma Foto: Gradska tržnica Varaždin

FOTO Veselo i fino na 7. Festivalu tikvi: najveća atrakcija velika debela tikva teška 300 kilograma

VV | 26.10.2019. u 14:32h | Objavljeno u Društvo

Na varaždinskome placu danas je održan 7. Festival tikvi, jedna od tradicionalnih i uvijek dobro posjećenih manifestacija Gradske tržnice. Bilo je tu savijača, pita, makača, torti, pa čak i kremšnita od tikvi, kruha, te naravno bučinog crnog ulja koje na placu nudi dvadesetak certificiranih domaćih proizvođača.
Svoju su kreativnost u pripremi hrane od tikvi pokazale Udruga žena 'Veliko srce' Sveti Đurd, Udruga žena 'Trnovečko srce', OPG Ivana Rožić i OPG Andreja Petrović, a po prvi puta na Festivalu se našla i Udruga 'Gredica' koja je prezentirala proizvode iz programa 'Mali vrt za održivo sutra' sa svojim partnerima varaždinskom II., III., IV. i VI. osnovnom školom. Projekt je iz švicarsko–hrvatskog programa suradnje, sufinancira ga Ured za udruge Vlade RH, a provodi se uz institucionalnu i financijsku podršku Grada Varaždina.
- U prvim i drugim razredima sadnja organskih vrtova bila je ukomponirana u kurikulum nastave iz prirode i društva. Djeca su na proljeće zasijala vrtove i sada uživaju u plodovima, a najbogatije su rodile upravo tikve - istaknula je predsjednica Udruge Rusalka Majer te dodala kako su na svoje plodove jako ponosni i htjeli su ih pokazati cijelome gradu.
No najveća je atrakcija, bez konkurencije, bila golema tikva teška čak tristo kilograma koju je Gradska tržnica za ovu prigodu dopremila iz Novske gdje je uzgojena na OPG-u Marija Tišnera. Golema će tikva biti izložena na placu još mjesec dana, nakon čega će Gradska tržnica zainteresiranima podijeliti njene koštice. Uz 'tikvu kapitalku', na placu su izloženi i radovi varaždinske II., IV., V. i VI. osnovne škole te Centra Tomislav Špoljar koji su se prijavili na natječaj za izbor najljepše ukrašene tikve. Tikve za ukrašavanje donirala je Uslužna uljara Zdravka Presečkog. Svi pristigli radovi su kreativni i posebni na svoj način pa je komisija Tržnice odlučila kako svi zaslužuju prvo mjesto, te će nagraditi sve prijavljene škole.
Festival tikvi posjetio je i gradonačelnik Ivan Čehok koji je pozdravio povratak ove namirnice na jelovnike.
- Tikva je tradicionalna namirnica koja se vraća na stolove i dobro je da nam izlagači na tržnici pokažu što se sve od nje može pripremiti. Dobro je da su u ovaj Festival uključena i djeca, jer osim što je zdrava, može ju se oslikavati i dekorirati - rekao je Čehok.
Direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar pozvao je sve na plac da vide atraktivnu tikvu, ali i da kupuju domaće proizvode te da im posjet placu bude tjedna rutina.
- Željeli smo posjetiteljima darovati nešto atraktivno, pa smo na placu izložili najveću tikvu koju smo uspjeli pronaći u Hrvatskoj. Imamo tu sreću da živimo u kraju gdje je puno domaćih proizvođača tikvi, pa na našem placu dvadesetak stalnih zakupnika nudi vrhunsko bučino ulje. Veseli me što su naši današnji izlagači pokazali svu kreativnost što se tiče gastronomije, te što su nam se pridružili i najmlađi okupljeni u projektu Udruge 'Gredica' - istaknuo je.
Nakon Festivala tikvi, iz Gradske tržnice poručuju posjetiteljima da razmisle kome će dati svoj glas u ovogodišnjem izboru Najkumice, jer prvi glasački listići izlaze u Varaždinskim vijestima i Regionalnom tjedniku već 5. studenog. Osim izbora Najkumice, do kraja godine na placu će se održati i još jedna tradicionalna manifestacija 'Bez zelja nema veselja', koja je najavljena za 16. studenog. Pratite dakle i dalje manifestacije Gradske tržnice i ne zaboravite – subota ujutro vrijeme je za druženje na placu!

Galerija slika