FOTO Varaždinski branitelji Pakraca odali počast poginulim pripadnicima 104. brigade Foto: UDVDR Maruševec

FOTO Varaždinski branitelji Pakraca odali počast poginulim pripadnicima 104. brigade

Varaždinske vijesti | 29.12.2016. u 19:02h | Objavljeno u Društvo

Točno na 25. godišnjicu pogibije svog zapovjednika Ivana Sokača i dvojice njegovih suboraca Juraja Brlenića i Slavka Smiljana, 28. prosinca 1991. godine, 50-ak sudionika operacije "Alfa 91" i članova Udruge veterana i dragovoljaca Domovinskog rata iz Maruševca posjetilo je Pakrac te prvi put u četvrt stoljeća zajedno sa svojim pakračkim suborcima odalo počast svim poginulim braniteljima Pakraca, Lipika i drugih mjesta tog dijela Zapadne Slavonije.

Varaždinski branitelji Pakraca tom su prilikom obišli i neka mjesta na prvoj crti nekadašnje bojišnice kao što su Brekinska, Toranj, Batinjani, Lipik, Kukunjevac i druga, a na spomen obilježjima poginulim pripadnicima 104. brigade položili su cvijeće i zapalili svijeće te se podsjetili na tragične dane njihova stradavanja. Tijekom prosinca 1991. godine na pakračkom je bojištu poginulo čak 14 pripadnika 104. brigade HV koji su sudjelovali u akcijama oslobađanja Lipika i Pakraca. Samo je u akciji "Alfa 91" od 24. do 28. prosinca poginulo šest pripadnika 104. brigade, a još je dvadesetak varaždinskih branitelja Pakraca tom prilikom ranjeno. Na pakračko-lipičkom bojištu ukupno je tijekom 1991. i 1992. godine poginuo 21 pripadnik 104. brigade Hrvatske vojske.

Zajedno s članovima HVIDRA-e iz Pakraca zapalili su svijeće i položili vijence kod spomen obilježja na mjestu pogibije zapovjednika 104. brigade Ivana Sokača te kod spomenika svim stradalim braniteljima u mjestu Šeovica. Počast poginulima odala je i pakračka gradonačelnica Ana-Marija Blažević. Uz zahvalnost na žrtvi poginulih i ranjenih, gradonačelnica Pakraca posebno je zahvalila Varaždincima na velikoj pomoći i hrabrosti kojom su zajedno s drugim postrojbama i domaćim snagama uspjeli obraniti njihov grad i cijelu zapadnu Slavoniju. Sa zadovoljstvom je prihvatila i inicijativu bojnika Vladimira Leskovara iz ratnog zapovjedništva 104. brigade HV da se jedna ulica u gradu Pakracu nazove imenom te brigade.

Na teške i slavne dane borbe za hrvatsku neovisnost u vrlo je emotivnom govoru podsjetio i aktualni gradski vijećnik te nekadašnji pomoćnik zapovjednika 104. brigade prof. dr. Marijan Cingula. On je istaknuo kako su svi koji su položili živote za hrvatsku slobodu neosporni heroji Domovinskog rata, ali su jednako tako heroji i svi pripadnici 104. brigade i drugih postrojbi koji su srcem i hrabrošću te plemenitom idejom stvaranja neovisne hrvatske države bili spremni žrtvovati svoje živote.

O slavnim danima obrane govorili su zapovjednici postrojbi 76. Samostalnog pakračkog bataljuna Stipo Hodak, Drago Skalnik i Josip Huška, koji su naglasili da je Domovinski rat započeo baš u Pakracu 1. ožujka 1991. godine, kada su srpske paravojne postrojbe napale policijsku postaju u središtu Pakraca. Na vrijeme koje su u obrani pakračkog bojišta proveli pripadnici 104. brigade HV podsjetio je Vladimir Leskovar, koji je, među ostalim, govoreći o akciji Alfa tijekom koje je poginuo veliki broj branitelja Pakraca, prvi put u javnosti iznio neke podatke o nekoordiniranosti i neučinkovitosti zapovjednih struktura na tom dijelu zapadno-slavonskog bojišta krajem prosinca 1991. godine.

Mjesto pogibije svoga oca, nakon 25 godina prvi je put posjetio i njegov sin Mario Sokač, koji je zahvalio svima koji njeguju uspomenu na hrabru pogibiju njegova oca te dodao kako podržava ideju i da bi za njegovu obitelj bila velika čast da se jedna od novih varaždinskih ulica nazove imenom njegova poginulog oca.

Među sudionicima tradicionalnog pohoda mjestima stradavanja njihovih suboraca ove je godine blo i brat poginulog Mirka Lazara, Željko Lazar, te nekoliko mladih, među kojima i najmlađi - osmogodišnji Dominik Puškadija iz Poljane Biškupečke koji je rekao da će taj posjet Pakracu i saznanja o Domovinskom ratu pamtiti zauvijek.