FOTO: Sandra Jadek proglašena Slastičarskom prvakinjom Hrvatske na 13. Danima hrvatskog kulinarstva Foto: DHK, Varaždinske Toplice

FOTO: Sandra Jadek proglašena Slastičarskom prvakinjom Hrvatske na 13. Danima hrvatskog kulinarstva

Varaždinske vijesti | 20.11.2019. u 11:00h | Objavljeno u Društvo

Završio je i drugi dan 13. Dana hrvatskog kulinarstva koji se od ponedjeljka, 18. studenog pa sve do petka, 22. studenog održavaju u Hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama.

Dani hrvatskog kulinarstva prilika su da profesionalni kuhari i slastičari pokažu svoje iskustvo i znanje, oslobode kreativnost i maštu te odmjere snage u raznim kulinarskim kategorijama, a prilika se daje i mladim talentima, budućim profesionalnim kuharima, učenicima završnih razreda srednjih kuharskih škola koji se natječu u Kamelija kupu.

Učenici, natjecatelji u Kamelija kupu, svoje su znanje pokazali u izradi torta na temu 'Nautika', a natjecali su se i u parovima u izradi predjela s temom 'lignje i masline', glavnog jela koje je moralo sadržavati kare bez kostiju i vrhnje za kuhanje te deserta – flambiranih palačinki. Najboljom mladom slastičarkom proglašena je Sara Glavaš iz Ugostiteljsko turističke škole Osijek čiji je mentor bio Ivan Kelava, dok su pobjednički natjecateljski par Kamelija kupa bili Ivan Šarić i Josip Buzov iz Turističko ugostiteljske škole Split pod mentorstvom Ivana Romca.

Osim mladih kulinarskih nada, na temu Nautika, slastice su izlagali i profesionalni slastičari te se predstavljali u 5 različitih kategorija. Na svečanom proglašenju, Slastičarskom prvakinjom Hrvatske proglašena je Sandra Jadek iz Udruge slastičara grada Orahovice.

- Danas nas očekuje još jedan iscrpan natjecateljski dan za sve sudionike. Kolege kuhari svoje će znanje pokazati u nekoliko kategorija, a imat ćemo prilike vidjeti i kuhare u dvije od tri kategorije za Državnog prvaka - najavio je predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Damir Crleni.

Popodnevni sati su i u srijedu rezervirani za besplatne radionice, ovaj put na temu bučinog ulja i njegove primjene u kuliarstvu te osnova kulinarske artistike odnosno rezbarenja voća i povrća.

Radionice su namjenjene svim zainteresiranim amaterima, ali i onima s predznanjem, a prethodna prijava nije potrebna.