FOTO Novomarofčani provjerili kako leti šareni balon Varaždinske županije

Varaždinske vijesti | 10.9.2018. u 13:43h | Objavljeno u Društvo

U obilježavanju 25 godina Varaždinske županije, Dana Varaždinske županije i blagdan Male Gospe, nedjelju, 9. rujna, bio je lijep kulturno-sportsko-turistički dan u Novom Marofu. Naime, ove su godine Grad Novi Marof i njegova Turistička zajednica uključeni u program Varaždinske županije i županijske Turističke zajednice kojim se obilježava Dan Varaždinske županije.

U Kulturnom centru „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu održana je 15. Smotra koreografiranog folklora Varaždinske županije, u organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Varaždinske županije i KUD-a Marof te pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora kulture. Sa po dvije koreografije predstavili su se KUD Hrvatske željeznice Varaždin, Varaždinski folklorni ansambl i KUD Marof.

smotra_folklora_novi_marof_2018_1.JPG

Na Smotri je, uz gradonačelnika Novoga Marofa Sinišu Jenkača i druge goste, bio i zamjenik župana Tomislav Paljak, koji je uručio priznanja sudionicima Smotre, KUD-u Hrvatske željeznice Varaždin, Varaždinskom folklornom ansamblu i KUD-u Marof.

- Varaždinska županija obilježava svoj dan na blagdan zaštitnice Male Gospe, a budući da ove godine slavimo 25. obljetnicu postojanja Županije u samostalnoj Hrvatskoj, bila je to prilika da se rezimiraju rezultati rada. U zadnjih godinu dana pokrenuli smo ogromne i značajne infrastrukturne projekte, no pravi sadržaj čine ljude, posebice svi vi koji čuvate folklornu baštinu. Čestitam na izvedbi - istaknuo je zamjenik Paljak.

smotra_folklora_novi_marof_2018_2.JPG

Prema odluci stručnog povjerenstva Hrvatskog sabora kulture, najbolji je bio Varaždinski folklorni ansambl koji će Varaždinsku županiju predstavljati na državnom susretu folklornih ansambala, koji će sredinom listopada biti održan u Čakovcu. Varaždinskom folklornom ansamblu ovo je četvrta pobjeda zaredom, a šesta u zadnjih osam godina.

smotra_folklora_novi_marof_2018_4.JPG

Potom je u Novom Marofu predstavljen balon Varaždinske županije koji ima posebnu poveznicu s gradom. Naime, nova atrakcija Varaždinske županije povezuje sport, turizam i kulturu, a tu odrednicu predstavlja kupola balona oslikana slikom „Svečanost cvijeća“ jednog on najvećih slikara hrvatske naive, svjetski poznatog Ivana Rabuzina iz Novog Marofa. Balon na vrući zrak registarske oznake 9A-ORA podigao se s nogometnog igrališta u Novom Marofu.

- Sretni smo da nas je Županija uključila u svom program, a mi smo, kao i uvijek, bili dobri domaćini. Kulturni centar prepoznat je i organizacijski i kao mjesto različitih manifestacija i događanja. A balon je pun pogodak jer se upravo sa životnim djelom Ivana Rabuzina želimo brendirati. Taj će balon svijetom nositi dio Novog Marofa. Iako nije bilo planirano, ali i gledatelji su na kraju mogli osjetiti kako je to letjeti balonom - istaknula je voditeljica marofske Turističke zajednice Renata Horvatić.

balon_novi_marof.jpg

Balonom s Rabuzinovom slikom poletio je i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač.

- Možemo reći da je balon Varaždinske županije danas stigao kući, u Novi Marof, u kraj iz kojeg je veliki slikar Ivan Rabuzin, čija je slika „Svečanost cvijeća“ reproducirana na kupolu balona. Veseli nas veliki interes za ovaj balon, koji je doista prava atrakcija za naše građane i turiste, a planiramo ga koristiti i u sportske svrhe te organizirati Svjetsko prvenstvo u balonaštvu za žene – najavio je zamjenik Paljak.

Označeno u