POU Novi Marof za projekt "Evergreen 54+" dobilo 592.539 kuna Foto: Grad Novi Marof

POU Novi Marof za projekt "Evergreen 54+" dobilo 592.539 kuna

Varaždinske vijesti | 25.7.2018. u 09:17h | Objavljeno u Društvo

Pučko otvoreno učilište Novi Marof u suradnji s Gradom Novim Marofom prijavilo je i dobilo bespovratna sredstva u iznosu od 592.539,66 kn za projekt "Evergreen 54+" u sklopu financiranja "Umjetnost i kultra 54+" za osobe starije od 54 godine.

Ukupni iznos bespovratnih sredstava u okviru Poziva iznosi 20 milijuna kuna, od toga je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog socijalnog fonda, dok obavezni udio nacionalnog sufinanciranja od 15 posto osigurava Ministarstvo kulture iz Državnog proračuna Republike Hrvatske.

Za financiranje je odabrano ukupno 40 projekta koji je proveden u sklopu Prioritetne osi 2 "Socijalno uključivanje" Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" 2014.-2020., s ciljem postizanja bolje socijalne uključenosti i unaprjeđenja kvalitete života osoba starijih od 54 godine kroz poboljšanje pristupa kulturnim i umjetničkim aktivnostima, a među tih 40 projekata našao se i projekt Pučkog otvorenog učilišta Novi Marof.

Cilj projekta je poticati aktivnosti u području umjetnosti i kulture koje doprinose poboljšanju socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina osoba starijih od 54 godine te njihovoj aktivaciji, nediskriminaciji, dostojanstvu i većoj uključenosti u društvo kao i usmjerenje na podizanje razine vidljivosti i pozitivne percepcije navedene skupine u društvu općenito. Osvješćivanjem javnosti o važnosti uključivanja osoba starijih od 54 godine u društveni život, kao i osnaživanjem te skupine stanovništva, ostvarit će se preduvjeti za unaprjeđenje njihova položaja u široj zajednici.

Budući da je najveći razlog neuključivanja osoba starijih od 54 godine u kulturni život zajednice financijske prirode, ovim projektom pruža se prilika aktivnog sudjelovanja u zajednici i socijalna uključenost u društveni život grada Novog Marofa i Varaždinske županije.

Aktivnosti projekta "Evergreen 54+" zamišljene su u vidu kreiranja novih sadržaja za osobe 54+ u sklopu sljedećih radionica – radionica pisanja i snimanja priča, dramsko-plesna radionica, formiranje zbora  orkestra te realizacija kreiranih sadržaja i njihova javna produkcija u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" Novi Marof, u Domu za starije i nemoćne u Varaždinu i Ivancu, a sve radionice odvijat će se u Kulturnom centru "Ivan Rabuzin" Novi Marof.

S tom svrhom u ponedjeljak 23. srpnja u Muzeju Mimara u Zagrebu ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek, ministar rada i mirovinskog sustava mr. sc. Marko Pavić i zamjenik upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva Luka Bogdan, uspješnim prijaviteljima dodijelili su ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu "Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura 54+".

pou_novi_marof_evergreen_54_-_02.jpg