Naši vatrogasci pomagali kolegama u Šibeniku: "Razmišljaš samo o spašavanju života i ideš u vatru"

| 19.8.2019. u 19:00h | Objavljeno u Društvo

Luka Košćak i Danijel Magić kao vatrogasci varaždinske Javne vatrogasne postrojbe te Sebastijan Kovačić i Dinko Kobal kao vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Gornji Kućan nedavno su se vratili s intervencije u Šibeniku, najgoreg ovogodišnjeg požara koji je pogodio Jadran.
- Iz Varaždinske županije bilo nas je deset, a s nama u ekipi bili su vatrogasci iz Biškupca, Ivanca i Varaždina, a četvero nas je bilo poslano pod ingerencijom varaždinske Javne vatrogasne postrojbe, a ostali smo bili dobrovoljci - kažu mladi vatrogasci iz Gornjeg Kućana.
Na intervenciji u Šibeniku bili su raspoređeni po smjenama i kažu, bila je to jedna od jačih intervencija, a požar je gasilo 250 vatrogasaca i 50 pripadnika hrvatske vojske s preko 70 vatrogasnih vozila. U pripomoći su bile i zračne snage s tri kanadera i tri Air tractora. - S obzirom na to kolika je površina bila pod vatrom i koji je bio intenzitet gorenja ja sam se prvi puta u svojoj vatrogasnoj karijeri koja je zapravo dobrovoljna našao u takvoj situaciji - ukazuje Sebastijan, dodajući da je ostatak ekipe iz DVD-a Gornji Kućan već bio na sličnim intervencijama prijašnjih godina.
- Susreli smo se s neograničenom količinom gorivog materijala na 900 hektara, vjetrom i nepogodnim terenom - prisjećaju se.
S dojavom intervencija je krenula 27. srpnja u 13.40 sati i radili su u smjenama. Njihova je smjena došla na intervenciju u 19 sati i trajala sljedeći dan do 7 sati ujutro. Sam požar je lokaliziran 28. srpnja u 18 sati, a ugašen je 30. srpnja.
- Kada trčite, skačete, obilazite to drveće, grmlje, kamenje kroz glavu vam prolazi koliko će taj dan ili ta noć pred vama biti dugačka. Često od iznemoglosti dignete glavu prema nebu i pogledom čekate “naše zračne anđele (kanadere)” ili zamolite Boga za malo kiše. Kad ih vidite ili kada osjetite kišu, čujete sreću koja se širi na području od 900 hektara putem radioveze. Tada znate da smo svi mi jedno, da zajedno dišemo i težimo onom najboljem, a to je da „pregazimo“ taj požar. Na kraju se može reći, kao i nebrojeno puta do sad, da su vatrogasci izvrsno odradili svoj dio posla i to ne samo odradili, nego su rasturili, a fotografije iscrpljenih vatrogasaca koji su se danima borili protiv vatre i dima riskirajući vlastite živote, nažalost će biti uobičajena razglednica iz Dalmacije - ukazuje Luka.

Više o ovoj temi možete pročitati u novom broju Varaždinskih vijesti

Označeno u