Dođite na Movember party i podržite borbu protiv raka prostate

Varaždinske vijesti | 29.11.2019. u 14:19h | Objavljeno u Društvo

Mjesec studeni je mjesec podizanja svijesti o muškom zdravlju općenito, a osobito senzibiliziranja stanovništva o raku prostate, najčešćeg sijela raka u muškaraca u Varaždinskoj županiji. Rak prostate je preventabilan ukoliko se otkrije dovoljno rano, zbog čega je važno redovno dolaziti na preventivni pregled prostate.

Zbog podizanja svijesti o muškom zdravlju i potrebi redovnih preventivnih pregleda prostate, Liga za borbu protiv raka Varaždinske županije u suradnji ugostiteljskim objektom "Medina škrinja" organizira "Movember party" koji će se održati u istoimenoj pivnici u subotu, 30. studenoga s početkom u 21 sat, s nizom popratnih promotivnih aktivnosti:

- dr. sc. Goran Benko,dr. med. spec. urolog, voditelj odjela urologije OB Varaždin, održat će na početku kratko edukativno predavanje o raku prostate i općenito o muškom zdravlju
- Brico iz salon „Brico“ – Čakovec će uljepšavati brkove i brade koje su muškarci puštali tijekom Movembera za simboličan iznos koji će se također uplatiti za humanitarne svrhe za Ligu za borbu protiv raka
- Kontinuirano tijekom studenog, a osobito 30.11., donira se od prodaje pića za rad Lige 2 kn od svakog piva brenda „Lepi dečki“
- Održat će se izbor „naj-brka“ grada Varaždina, što će i ovjekovječiti profesionalni fotograf Darko Meres s umjetničkim fotografijama, a za odličnu atmosferu bit će zadužen DJ.

Partyju će se pridružiti predsjedništvo Lige za borbu protiv raka (predsjednica dr. Sandra Banek te dr. Sandra Kozlović - Radiković, dr. Doroteja Bosilj i dr. Irena Stipešević Rakamarić, ujedno i predsjednica županijskog Savjeta za zdravlje i zamjenica ravnatelja ZZJZ), predstavnici OB Varaždin i Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije, te brojni drugi liječnici i medicinsko osoblje.

- Srdačno pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovoj neformalnoj javnozdravstvenoj akciji i tako ujedno podupru rad Lige za borbu protiv raka Varaždinske županije - pozivaju organizatori.

PODACI O RAKU KOD MUŠKARACA

Rak je drugi najčešći uzrok smrti – odmah iza srčano-žilnih bolesti. Od ukupnog broja umrlih u Varaždinskoj županiji 2018. godine svaki četvrti stanovnik umro je od raka. U 2018. godini od raka je umrlo 545 osoba, a ukupna stopa mortaliteta od raka bila je u Varaždinskoj županiji 309,7/100.000.

Stope incidencije raka za sva sijela raka za muškarce u Varaždinskoj županiji:

rak_tablica_1.jpg

U Varaždinskoj županiji 2018. godine umrlo je zbog raka 545 osoba, 314 muškaraca i 231 žena, a to je svaki četvrti stanovnik kao i u Hrvatskoj. Ukupna stopa mortaliteta od raka u Varaždinskoj županiji u 2018. godini bila je 309,7/100.000.

Godine 2016. (posljednji dostupni podaci registra za rak) u Varaždinskoj županiji dijagnosticirano je 991 novih bolesnika od raka, 559 muškarca i 432 žene. Stopa incidencije iznosila je 581,0/100.000; 673,7 za muškarce i 493,2 za žene. Stope incidencije i stope smrtnosti više su u muškaraca, nego u žena.

Deset najčešćih sijela u 2016. godini za muškarce, u incidenciji su:

Stope obolijevanja od raka općenito u muškaraca su u porastu u posljednjih 15-ak godina, tako da sada obolijeva 150 muškaraca na 100.000 stanovnika više nego prije 15 godina, i taj trend porasta prati se u Hrvatskoj, ali u Varaždinskoj županiji. Na listi 10 najčešćih sijela raka u muškaraca u Varaždinskoj županiji, vodeći je rak prostate (MKB-10 – C61) na koji se odnosi 27,7% oboljelih, a nakon njega slijedi rak bronha i pluća s udjelom od 13,8% te rak debelog crijeva s 8,6% oboljelih.