Biciklisti, počela je jednotjedna kampanja "Sjajim u mraku"

V.M./Varaždinske vijesti | 7.11.2016. u 14:57h | Objavljeno u Društvo

U Varaždinu i Zagrebu danas započinje jednotjedna mini-kampanja "Sjajim u mraku" kojoj je cilj ukazati na obavezu korištenja svjetla na biciklima i time povećati sigurnost biciklista, ali i ostalih sudionika u prometu.

Kampanju organiziraju udruge Sindikat biciklista i Varaždinski biciklisti, uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova RH, u sklopu zajedničkog projekta "Sjajim u mraku".

- Na žalost, još uvijek ima puno građana koji vozeći bicikl ne koriste svjetla, a izgovora ima raznih, od oslanjanja na uličnu rasvjetu do ukradenih lampica s bicikla. Propisno osvijetljen bicikl utječe na povećanje vidljivosti i sigurnosti samih biciklista i biciklistica - kažu iz Sindikata biciklista.

Osim zakonski obaveznog prednjeg bijelog i stražnjeg crvenog svjetla na biciklu te katadioptera, odnosno tzv. mačjih oči na kotačima i pedalama, preporučljivo je koristiti i reflektirajuću odjeću poput prsluka ili trakice za nogavicu.

U Srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, također u sklopu projekta "Sjajim u mraku", učenici će izraditi zanimljivu i dizajnerski inovativnu reflektirajuću odjeću koja će biti dostupna po završetku projekta.

Od 7. do 13. studenog, dok traje ova kampanja, razni biciklistički i sportski dućani u Zagrebu i Varaždinu nude lampice za bicikle po povoljnijim cijenama, a sve informacije možete pročitati na web stranici www.sindikatbiciklista.hr ili na Facebook eventu kampanje.