Vokalnom ansamblu "Sakcinski" iz Ivanca u Bjelovaru pripala nagrada za klasiku

Vokalnom ansamblu "Sakcinski" iz Ivanca u Bjelovaru pripala nagrada za klasiku Foto: Hrvatski sabor kulture

Ovogodišnji, 12. Susret hrvatskih malih vokalnih sastava, koji je u organizaciji Hrvatskog sabora kulture, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske 7. i 8. studenoga održan u Bjelovaru okupio je više od 250 pjevača, članova 17 malih vokalnih sastava, koji su svoj nastup u bogatom dvodnevnom programu Susreta morali izboriti na županijskim smotrama održanim u 10 županija tijekom godine.

Čak 91 mali vokalni sastav u konkurenciji, s ukupno više od 1100 pjevača na županijskim su smotrama ocjenjivali stručni selektori Hrvatskog sabora kulture dr.sc. Joško Ćaleta, Tomislav Habulin, Goran Jerković, dr.sc. Irena Miholić, Bojan Pogrmilović, Zlatan Sindičić i Luka Vukšić koji su odabrali i sudionike nacionalnog Susreta koji je održan u Bjelovaru. Zbog bogatstva i raznolikosti programa malih vokalnih sastava, ovogodišnji je program bio tematski podijeljen u dvije cjeline.

U okviru prve festivalske večeri pod nazivom „Putovima tradicije“ nastupili su odabrani sastavi u kategorijama Izvorne pučke glazbe i Folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova - Pjevačka skupina „Hrvatska žena“, Garešnica, Ženska skupina KUD-a „Sv. Ana - Vučjak“, Karlovac, Muška vokalna skupina KUD-a „Katruže“, Ivanovec, Ženski pjevački sastav KUD-a „Ivan Goran Kovačić“, Beravci, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“, Bobovac, Ženska pjevačka skupina KUD-a „Tomislav“, Sveti Ivan Žabno. Kategorija folklornih malih vokalnih sastava i komornih zborova, Ženski vokalni sastav „Kušlec“ KUD-a „Konjščina“, Konjščina, Ženska vokalna skupina „Pajdašice“ KUD-a „Anka Ošpuh“, Ludbreg, Pjevačka skupina „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“, Kupljenovo, Vokalno-instrumentalni ansambl „Lipe“, Sisak, Mješovita vokalna skupina „Medjuwodje“ Gareš'kog kulturnog centra, Garešnica.

Drugi dan Susreta pod nazivom „Od klasike do popa“ predstavio je odabrane sastave u kategorijama Klasične glazbe i slobodnih stilova i žanrova, a nastupili su - Renesansni ansambl Vokalnog ansambla „Vatroslav Lisinski“, Zagreb, Vokalni ansambl „Sakcinski“, Ivanec, Renesansni ansambl „Laudate“, Zagreb. U kategoriji slobodnih stilova i žanrova natjecali su se - Klapa „Voneti“, Karlovac, Ženska vokalna grupa „Jurjevke“, Gornja Stubica, Ženska vokalna skupina KUU-e „Veseli Međimurci“, Čakovec,Iste su večeri, kao gošće nastupile članice nagrađivane ženske klape „Stentoria“ iz Daruvara. Nastup vokalnih sastava pratilo je i vrednovalo stručno povjerenstvo u sastavu Goran Jerković, Irena Miholić i Luka Vukšić koji su odlučili o najuspješnijim sastavima.

U kategoriji izvorne pučke glazbe Nagradu je osvojila Ženska pjevačka skupina KUD-a „Seljačka sloga“ iz Bobovaca (voditelj: Renato Klarić) dok je u kategoriji folklornih malih vokalnih sastava za najuspješniji sastav proglašen Vokalno-instrumentalni ansambl „Lipe“ iz Siska (voditelj: Dražen Kurilovčan). U istoj kategoriji, dodijeljene su i dvije dodatne nagrade: nagrada za kvalitetu zvuka, koja je pripala Pjevačkoj skupini „Ivančice“ KUD-a „Kupljenovo“ (voditelj: Ivica Ivanković), dok je Mješovita vokalna skupina „Medjuwodje“ Gareš'kog kulturnog centra (voditelj: Vjekoslav Martinić) nagrađena nagradom za raznolikost programa i nadahnutu izvedbu.

Nagrada za najuspješniju izvedbu u kategoriji klasične glazbe dodijeljena je Vokalnom ansamblu „Sakcinski“ iz Ivanca (dirigentica: Nada Peček), dok su u kategoriji suvremenog višeglasja nagradu osvojili članovi Klape „Voneti“ iz Karlovca (voditelj: Veton Marevci), koji će predstavljati male vokalne sastave i na Razglednici kulturno-umjetničkog amaterizma RH 2016.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.