Vodič kroz Stalni postav starih majstora vrhunsko izdanje višeslojnog značenja

Napisao/la: Igor Čolaković -
Vodič kroz Stalni postav starih majstora vrhunsko izdanje višeslojnog značenja Foto: Andrej Švoger/GMV

U palači Sermage predstavljen je novi -"Vodič kroz Stalni postav starih majstora" Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin, u kojem je predstavljen dio bogatog slikarskog fundusa varaždinskog muzeja.

Vodič je objavljen u prosincu 2019. godine, u povodu 80. obljetnice osnutka prve galerije u Varaždinu pod nazivom Moderna galerija hrvatske umjetnosti.

- Galerija je od samog početka djelovala u okviru Gradskog muzeja Varaždin, i to najprije u Kuli stražarnici, u kojoj je bila smještena od 1939. do 1947. godine, kada je preseljena u reprezentativan prostor u palači Sermage. Budući da je stalni postav starih majstora, koji je u reinterpretiranom izdanju ponovno otvoren 1994. godine, nakon obnove izložbenog prostora, u međuvremenu dopunjen novim djelima, bilo je nužno tiskati i novi vodič. U galerijskom fundusu Gradskog muzeja čuva se više od 7.500 umjetnina, raspoređenih u nekoliko zbirki - istaknula je njegova autorica, viša kustosica Elizabeta Igrec.

Na 222 stranice u vodiču je predstavljen dio bogatog slikarskog fundusa, s kratkim povijesnim pregledom razvoja Galerije te fotografijama i kataloškim popisom stotinjak djela iz stalnog postava nastalih u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, koji se temelji na dugogodišnjim istraživanjima, posebno kod atribucija autorstva i slikarskih škola.

- Vodič kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin je vrhunsko izdanje višeslojnog značenja, koje je temeljeno na predanom istraživačkom radu. Prezentacija fundusa galerije jasan je i pregledan znanstveni rad Elizabete Igrec, u kojem su, u logičnom slijedu objedinjeni brojni segmenti impozantnog poglavlja slikarske baštine. Minuciozna raščlamba građe, preglednom analizom svakog elementa ove cjeline, autorica omogućava besprijekoran uvid i spoznaju o svakom pojedinom djelu. Pred nama se rastvara pregled europskog slikarstva u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, stotinjak ostvarenja njemačkih, austrijskih, nizozemskih, francuskih, mađarskih i hrvatskih autora, portreti vladara i uglednika, pejzaži i mrtve prirode - naglasila je na promociji Vodiča mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica zagrebačkog Muzeja Mimara.

Na predstavljanju ovoga vodiča, koji je bogato ilustriran fotografijama Andreja Švogera, posebno je istaknuto kako zahvaljujući odličnim tekstovima, u kojima je kontekstualizirana svaka kataloška jedinica te su predstavljeni podaci o izvršenim restauratorskim zahvatima, ovo izuzetno izdanje značajno pridonosi i osvješćivanju naše vrijedne kulturne baštine.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.