Vodič kroz Stalni postav starih majstora vrhunsko izdanje višeslojnog značenja Foto: Andrej Švoger/GMV

Vodič kroz Stalni postav starih majstora vrhunsko izdanje višeslojnog značenja

Igor Čolaković | 5.8.2020. u 17:10h | Objavljeno u Društvo

U palači Sermage predstavljen je novi -"Vodič kroz Stalni postav starih majstora" Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin, u kojem je predstavljen dio bogatog slikarskog fundusa varaždinskog muzeja.

Vodič je objavljen u prosincu 2019. godine, u povodu 80. obljetnice osnutka prve galerije u Varaždinu pod nazivom Moderna galerija hrvatske umjetnosti.

- Galerija je od samog početka djelovala u okviru Gradskog muzeja Varaždin, i to najprije u Kuli stražarnici, u kojoj je bila smještena od 1939. do 1947. godine, kada je preseljena u reprezentativan prostor u palači Sermage. Budući da je stalni postav starih majstora, koji je u reinterpretiranom izdanju ponovno otvoren 1994. godine, nakon obnove izložbenog prostora, u međuvremenu dopunjen novim djelima, bilo je nužno tiskati i novi vodič. U galerijskom fundusu Gradskog muzeja čuva se više od 7.500 umjetnina, raspoređenih u nekoliko zbirki - istaknula je njegova autorica, viša kustosica Elizabeta Igrec.

Na 222 stranice u vodiču je predstavljen dio bogatog slikarskog fundusa, s kratkim povijesnim pregledom razvoja Galerije te fotografijama i kataloškim popisom stotinjak djela iz stalnog postava nastalih u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, koji se temelji na dugogodišnjim istraživanjima, posebno kod atribucija autorstva i slikarskih škola.

- Vodič kroz Stalni postav starih majstora Galerije umjetnina Gradskog muzeja Varaždin je vrhunsko izdanje višeslojnog značenja, koje je temeljeno na predanom istraživačkom radu. Prezentacija fundusa galerije jasan je i pregledan znanstveni rad Elizabete Igrec, u kojem su, u logičnom slijedu objedinjeni brojni segmenti impozantnog poglavlja slikarske baštine. Minuciozna raščlamba građe, preglednom analizom svakog elementa ove cjeline, autorica omogućava besprijekoran uvid i spoznaju o svakom pojedinom djelu. Pred nama se rastvara pregled europskog slikarstva u razdoblju od 15. do 19. stoljeća, stotinjak ostvarenja njemačkih, austrijskih, nizozemskih, francuskih, mađarskih i hrvatskih autora, portreti vladara i uglednika, pejzaži i mrtve prirode - naglasila je na promociji Vodiča mr. sc. Lada Ratković Bukovčan, muzejska savjetnica i ravnateljica zagrebačkog Muzeja Mimara.

Na predstavljanju ovoga vodiča, koji je bogato ilustriran fotografijama Andreja Švogera, posebno je istaknuto kako zahvaljujući odličnim tekstovima, u kojima je kontekstualizirana svaka kataloška jedinica te su predstavljeni podaci o izvršenim restauratorskim zahvatima, ovo izuzetno izdanje značajno pridonosi i osvješćivanju naše vrijedne kulturne baštine.