U župnoj ckrvi sv. Mihaela ark. u Sračincu održava se vrhunski koncert za orgulje i trubu

Napisao/la: MGA/VV -

U Sračincu se u nedjelju, 13. rujna u 18 sati u župnoj crkvi sv. Mihaela ark. održava vrhunski koncert za orgulje i trubu.

Prema informaciji vlč. Siniše Dudašeka, župnika u Sračincu, koncert se odvija uz podršku Ministarstva kulture RH i u organizaciji župnog ureda Sračinec, a ulaz je besplatan.

Nastupaju:
Marin Zokić, truba
Igor Mrnjavčić, truba
Edmund Andler-Borić, orgulje

Donosimo bogate glazbene životopise izvođača i program koncerta:

Igor Mrnjavčić (1991) rođen je u Zagrebu. Diplomirao je 2016. studij trube na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi profesora Darija Teskere. Tijekom studija ostvaruje zapažene rezultate od kojih se izdvajaju: 1. nagrada kao apsolutni pobjednik u kategorijama trube na međunarodnom trubačkom natjecanju „Petar Konjović“ u Beogradu, te iste godine (2012.) sudjelovanje na također međunarodnom natjecanju „Donaufest“ u Ülm-u u Njemačkoj. Dobitnik je 2. nagrade, te posebne nagrade za najbolju izvedbu Sonate za trubu Stjepana Šuleka na 2. Hrvatskom natjecanju mladih glazbenika do 35 godina „Papandopulo“, održanom u Zagrebu 2013. godine, te 3. nagrade na istom natjecanju održanom 2017. U 2014. godini osvojio je 1. nagradu u najvišoj kategoriji na međunarodnom natjecanju "Petar Konjović" u Beogradu i 1. nagradu na državnom natjecanju u organizaciji Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga. Zaposlen je na mjestu druge trube u orkestru kazališta Komedija, a kao orkestralni glazbenik aktivno surađuje sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a, orkestrima HNK u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a surađivao je i sa Hrvatskim komornim orkestrom, orkestrom koledža Dartmouth iz SAD-a, te sa Zagrebačkim orkestrom mladih.


Marin Zokić, prvi trubač Zagrebačke filharmonije, rođen je u Splitu, gdje je završio osnovno i srednje glazbeno obrazovanje u klasi prof. Ante Puharića. Diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu prof. Stanka Selaka. Usavršavao se na Međunarodnoj trubačkoj akademiji u Bremenu kod istaknutih solista, orkestralnih umjetnika i pedagoga. Tijekom studija u Bremenu aktivno je sudjelovao u projektima Bremenske filharmonije i opere. Do sada je solistički nastupao uz mnogobrojne hrvatske orkestre: Zagrebačku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, Varaždinski komorni orkestar, Orkestar Hrvatske ratne mornarice Split, Zadarski komorni orkestar. Bio je solo trubač orkestra Hrvatske vojske, te solo trubač Simfonijskog orkestra HRT-a. Od 1998. godine prvi je trubač Zagrebačke filharmonije. Uz niz solističkih nastupa njeguje i komorno muziciranje. Bavi se i pedagoškim radom; docent je na Muzičkoj akademiji Zagreb. Redovito održava ljetnu školu trube na otoku Braču u Hrvatskoj. Član je žirija hrvatskih i inozemnih natjecanja.

Edmund Andler-Borić rođen je i odrastao u Zadru, a živi i djeluje u Zagrebu. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirao je klavir u klasi prof. Ide Gamulin, orgulje u klasi prof. Ljerke Očić, a magisterij orgulja u klasi prof. Maria Penzara. Orguljašku interpretaciju usavršavao je u majstorskim klasama Jaroslava Tume, Pietera van Dijka i Daniela Rotha. Godine 1999. odnio je apsolutnu pobjedu na II. hrvatskom natjecanju orguljaša Franjo Dugan . Ističe se izvedbama virtuoznih skladbi iz razdoblja romantizma i suvremene glazbe. Osobito je aktivan kao koncertant te je s održanih nekoliko stotina koncerata po Europi, Južnoafričkoj Republici, Izraelu, SAD-u, Siriji, Bjelorusiji, Ukrajini i Rusiji najistaknutiji mladi umjetnik orguljaš. Godine 2010. dobitnik je nagrade Franjo Dugan za poseban doprinos očuvanju i promociji orguljaške baštine. Osim što je gostovao na mnogim festivalima, jedan je od pokretača takvih događaja u Hrvatskoj: umjetnički voditelj je Festivala-Orgulje Zagrebačke katedrale, AdventFesta u katedrali, bio je jedanaest godina ravnatelj međunarodnog orguljaškog festivala Ars organi Sisciae u Sisku i tri godine ZRIN festivala. 

Program

Antonio Vivaldi (1678-1741): Koncert za dvije trube i orgulje u C-duru Allegro-Largo-Allegro       

Johann Sebastian Bach (1685-1750): Koncert u G-duru za orgulje BWV592 Allegro-Grave-Presto
Jeremiah Clarke (1674-1707): Tri koncertna stavka za trubu i orgulje iz Suite u D-duru
Anonimus/ Hrvatska 18.st.: 3 jednostavačne sonate za orgulje iz arhiva franjevačkog samostana u Klanjcu
Franjo Lučić (1889-1972): Toccata u F-duru za orgulje
Hans-Andre Stamm (1958): Fanfara alla Celtica za trubu i orgulje
Hans-Andre Stamm: Toccata alla Celtica za orgulje
Davor Bobić (1968): Ave Maria za dvije trube i orgulje

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.