U sklopu "Srijede u muzeju" predavanje o Kolomanu Bedekoviću, županu i saborskom zastupniku iz 19. stoljeća Foto: Ilustracija/Gradski muzej Varaždin

U sklopu "Srijede u muzeju" predavanje o Kolomanu Bedekoviću, županu i saborskom zastupniku iz 19. stoljeća

VV | 25.2.2020. u 19:51h | Objavljeno u Društvo

U sklopu "Srijede u muzeju" 26. veljače u palači Herzer održava se predavanje o Kolomanu Bedekoviću, u povodu 150. obljetnice njegova imenovanja prvim hrvatskim ministrom u Budimpešti.

Bedekovići su stara plemićka obitelj podrijetlom iz Zagorja, a svoja su imanja držali i u okolici Varaždina te u Mađarskoj. U dvorcu Somogy-Bedeković u Jalžabetu rođen je 13. listopada 1818. Koloman Bedeković Komorski, vlastelin i političar. U svojoj bogatoj političkoj karijeri obnašao je dužnosti varaždinskog župana, saborskog zastupnika, člana regnikolarne deputacije pri sklapanju Nagodbe 1868., hrvatskog ministra u Budimpešti, a 1871./1872. i bana Trojedne Kraljevine. Tijekom njegova banovanja došlo je do značajnih teritorijalnih promjena u Hrvatskoj, ali i političkih sukoba koji su rezultirali znamenitom Rakovičkom bunom. Do kraja života 1889. predstavljao je hrvatske interese u zajedničkoj hrvatsko-ugarskoj vladi. Varaždinskoj javnosti poznatiji je kao vlasnik neoklasicističke vile Bedeković u Cesarčevoj ulici.

Predavanje su pripremili povjesničari Milivoj Dretar i Spomenka Težak, a suorganizator je Društvo povjesničara grada Varaždina i Varaždinske županije. Program počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.

 

Označeno u