Svjetlosno-zvučna instalacija "Kod" u Galerijskom centru u četvrtak

Napisao/la: VV -

U četvrtak 12. travnja u 19 sati u Galerijskom centru Varaždin (Uska 7) otvara se izložba Vane Gaćine "Kod" , a u sklopu otvorenja održat će se i multimedijalni performans Nikoline Komljenović.

KOD je interaktivna svjetlosno-zvučna instalacija u prostoru.

Dvanaest analogno bežičnih senzora zasnovanih na principu električne zavojnice stimuliraju rad i jačinu svjetlosti led dioda koje aktiviraju optičke senzora koji su digitalno povezani sa računalom sa ciljem kreiranja zvuka. Pomoću tako nastalog svijetla i zvuka, koristeći se općim zakonitostima uzajamnog djelovanja između tijela i sile, vizalizira se prikaz teorije crnih rupa prilikom apsorbiranja tvari – planete.
Promatrač približavanjem zavojnicama stvara energiju koja je potrebna za aktivaciju bljeska, odnosno led diode. Stalnom promjenom energije mijenja se jačina svjetlosti što optički senzori procesuiraju u zvučne promjene. Raspon amplitude kreće se na udaljenosti promatračeve ruke i zavojnica između 1 cm do 15 cm.

Multimedijalni performans (Trajanje 15-20 min)

Unutar instalacije, izvođačica vrši digitalnu intervenciju na prostor sa svrhom prikazateorije crnih rupa prilikom apsorbiranja tvari – planete.
Okruženjem, koje je moguće preoblikovati, otvaramo mogućnost izgradnje novih struktura te estetiziranja funkcionalno neoblikovanih ambijenata. U performansu je zastupljena interaktivnost između izvođačice i audio vizualnog materijala (svijetlo, zvuk), pri čemu izvođačica ostvaruje kontrolu nad tehničkim dijelom izvedbe čime predstavljamo novi izvor estetike te ostvarujemo tzv. human/machine interface (čovjek/mašina međusklopova). Za razvoj interfejsa koristimo tehnologiju kao kreativni alat tako što razvijamo analogni senzorski sistem koji prati izvođača i kompjuter koji procesuira vizualne u zvučne promjene izazvane prisustvom i pokretom izvođača. KOD nastaje iz potrebe autorskog tima da nastavi i produbi istraživanja te eksperimente u sferi suvremene umjetnosti multimedijialnim spojem suvremenih izvođačkih tehnika i moderne tehnologije.

Autor projekta i instalacije: Vana Gaćina

Koregrafkinja i izvođačica: Nikolina Komljenović

Autor i programer zvuka: Miodrag Gladović-Mijo

Vana Gaćina

Završetkom slikarstva na ALU Zagreb, u želji za pokretanjem svojih slika otkrivam video umjetnost. Upisujem magisterij smjer video na ALU u Ljubljani, na kojem imam priliku upoznati se sa raznim mogućnostima koje nam može pružiti spoj umjetnosti i tehnologije. Počinjem sa radom na multimedijalnim instalacijama u kojima povezujem klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom. Glavni interes mi je istraživanje klasične forme te njeno reproduciranje pomoću analognih i digitalnih medija. Trenutno istražujem mogućnosti reproduciranja forme pomoću videa i zvuka. Prilikom tog procesa izrađujem instrumente koje u većini slučajeva povezujem s promatračem. Izlagala sam na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.

Članica sam HDLU-a i HZSU-a.

Nikolina Komljenović je izvedbena umjetnica. Svoj rad bazira na kretanju, pokretanju iz podsvijest, unutarnjim mehanizmima pomoću kojih ulazi u interakciju s publikom. Samostalno i u suradnjama s drugim umjetnicima djeluje u području izvedbene i likovne umjetnosti. Pedagoškim radom bavi se od 2008. godine. Koordinatorica je udruge ekscena, članica Bacača sjenki, UPUH-a i HZSU-a te je studirala povijest umjetnosti komparativnu književnost.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.