Pjesnikinji Ljiljani Lukačević iz Ivanca ove godine četvrta nagrada za poeziju

Napisao/la: vv -

U subotu 10. prosinca, kada je u velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu održan 24. recital suvremenoga hrvatskog pjesništva “Senje i meteori“, pjesnikinja Ljiljana Lukačević iz Ivanca postala je po drugi puta laureat ovoga Recitala i to za pjesmu na književnom standardnom jeziku “Povratak na krsni zdenac“ (crkve sv. Nikole u Hrvatskoj Kostajnici, srušene 1991.), točno nakon deset godina kada je (2006.) osvojila 1. nagradu za ljubavnu pjesmu (na standardu) “Slika Ljubavi“.

U predgovoru zbornika dr. sc. Đurđica Garvanović Porobija je napisala: “Pjesmu uz gotovo barokne suze karakterizira velika energija prevladavanja mržnje i boli. To se iskustvo preobličuje u metaforu svekolikog ljudskog traganja za korjenima i vodom života, kako se ističe primjernim ženskim pismom u pjesmi.“ Autorici, koja je na književno-pjesničkoj sceni aktivna 12 godina, to je četvrta nagrada ove godine.

Nakon osvojene 2. nagrade na Recitalu ljubavne poezije “Željka Boc“ u Mariji Bistrici, za pjesmu “Odgovor neba“ (uz koju su objavljene još dvije: “Zvona u srcu“ i “Krvave suze“), dvije njene pjesme upravo s tog Recitala (“Noćas ću ti doći“ iz 2014. i “Krvave suze“ iz 2016.), jedine autorice iz Varaždinske županije, odabrane su za javno izvođenje na Recitalu “Najbolje nastavlja hod“ u Svetom Križu Začretje.

Osvojila je i nagradu “Graševina“ za najbolji haiku na Ludbreškim haiku susretima, ljubavni haiku “Umjesto tebe / u sobu mi došao / miris bagrema“, a u Ludbregu su joj je objavljena “Magdalenina pjesma“ i prozni rad-svjedočanstvo “Post mortem“ na Književnom natječaju duhovne tematike “Vrelo nadahnuća“, te lirska pjesma “Koje li ljepote“ na Recitalu duhovno-refleksivne poezije “Josip Ozimec“ u Mariji Bistrici, gdje je bila laureat i 2011. i 2015. i to s pjesmama “Na Raskršću“ (Via Dolorosa) i “Došašće '97.“ (Godina Isusa Krista).

Na Susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva “Stjepan Kranjčić“, u Križevcima, dodijeljena joj je 3. nagrada i to za pjesmu “Sveta kazna“. Predsjednik ocjenjivačkog suda dr. sc. Vladimir Lončarević je u obrazloženju napisao: “Ljiljana Lukačević privukla je pažnju isklesanošću svojih dvanaesteraca u šestinama. Sveta kazna napisana je u maniri ponajboljih klasičnih forma, kao oda milosrđu - tom najkonkretnijem i najčudnijem vidiku ljubavi Božje i ljudske.“ A karmeličanski provincijal o. Srećko Rimac istaknuo: “Iskustva koja su imali karmelski mistici – npr. iskustvo sv. Terezije Avilske – pronašao sam i ovdje i ostao zadivljen. Kada sam čuo pjesmu 'Sveta kazna', kao sin sv. Terezije Avilske odmah sam prepoznao i njezino iskustvo. Iskustvo g-đe Ljiljane Lukačević 'Nema veće kazne nego što je oprost' podsjetilo me ono što je sv. Terezija zapisala u svojoj knjizi 'Moj život'... i za nju je to bila najprofinjenija kazna“. Tom pjesmom je započeo program 8. Susreta, baš kao i program 1. Susreta, njenom pjesmom “Neka mi bude“.

Sada, na kraju godine, dodijeljena joj je 1. nagrada na Recitalu suvremenog hrvatskog pjesništva “Senje i meteori“ u Varaždinu koju, kao sve prve, posvećuje prijatelju i pjesniku pok. Franji Hrgu, utemeljitelju Ivanečkog pjesničkog kruga.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.