Nakon Varaždina i Graza, Chorus angelicus izveo Rutterov Magnificat i u Badenu Foto: Chorus Angelicus

Nakon Varaždina i Graza, Chorus angelicus izveo Rutterov Magnificat i u Badenu

VV / J. Kelava | 14.6.2018. u 07:53h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Mješoviti pjevački zbor Chorus angelicus iz Varaždina odradio je još jedan veliki nastup. Naime, 9. i 10. lipnja gostovao je u Badenu pokraj Beča. Ujedinivši, za ovu priliku, pjevačke snage i entuzijazam s još nekoliko tamošnjih izvođača, u crkvi sv. Stjepana izveden je Magnificat Johna Ruttera – Marijin hvalospjev. Ovu kompoziciju za solo-sopran, mješoviti zbor i orkestar, nastalu 1990. godine prema poznatom biblijskom tekstu, zbor je već imao prilike izvesti u Varaždinu i u Grazu.

Za vrijeme prijepodnevne mise zbor se predstavio pjevajući neke dijelove Bachove Mise u h-molu (s kojom će nastupiti i na ovogodišnjim Baroknim večerima). Među drugim djelima koja su izvedena zajedno s crkvenim zborom župe sv. Stjepana, valjalo bi posebno izdvojiti Mozartov Ave verum corpus. Naime, ovaj euharistijski himan uglazbili su mnogi poznati skladatelji kao William Byrd, Sir Edward Elgar, Franz Liszt, Camille Saint-Saens, Orlando Lasso i ostali, no baš Mozartova verzija, vjerojatno najpoznatija od svih nabrojenih, vezana je direktno uz badensku župnu crkvu sv. Stjepana koju bi se moglo smatrati kolijevkom Mozartovog Ave verum corpusa – jer ga je Mozart 1791. godine napisao za tadašnjeg zborovođu, Antona Stolla.

U svečanoj poslijepodnevnoj izvedbi Večernje molitve sudjelovali su još i dječji zbor Glazbene škole u Badenu i zbor Leesdorfer Singkreis, orkestar župe sv. Stjepana, uz orguljašku pratnju Johannesa Welka, a lirski solo otpjevala je sopranistica Cornelia Hübsch. Župni zbor crkve sv. Stjepana u Badenu s varaždinskim pjevačkim zborom Chorus angelicus povezuje činjenica da imaju istog voditelja, a to je maestro Anđelko Igrec.

Odrađujući ovaj zahtjevni program, višestruko nagrađivani varaždinski zbor koji redovno nastupa u Varaždinu, u Hrvatskoj i izvan nje, priveo je kraju još jednu akademsku godinu koja će ipak cijela ostati obilježena uključivanjem u projekt „Ruksak (pun) kulture“. Radi se o projektu koji organiziraju Ministarstvo kulture RH i Ministarstvo obrazovanja RH i tijekom kojega je ove godine u pet osnovnih škola diljem Hrvatske zbor Chorus angelicus predstavio svoj grad Varaždin i baroknu polifoniju ili višeglasje, a sve kroz prizmu ljepote zajedničkog pjevanja.

chorus_angelicus_1_-_Ave_verum_corpus_ploca.jpg

chorus_angelicus_2_-_Nastup.jpg

chorus_angelicus_3_-_Ovdje_je_stanovao_Beethoven.jpg

chorus_angelicus_4_-_susret_s_gradonacelnikom_Badena.jpg

chorus_angelicus_5_-_Zbor_i_zupnik_domacin.jpg

chorus_angelicus_6_-_Zborasi_u_parku.jpg

chorus_angelicus_7_-_Sluzbeni_plakat.jpg

Označeno u