Kustos iz Gradskog muzeja Varaždin u međunarodnom timu istraživanja nove vrste iguane

J.Š./Varaždinske vijesti | 20.4.2020. u 08:00h | Objavljeno u Društvo

U uglednom časopisu ZooKeys, specijaliziranom za teme iz područja zoologije, prije nekoliko dana objavljen je znanstveni rad u kojem je opisana Iguana melanoderma, nova vrsta iguane, endemična na karipskim otocima Saba i Montserrat.

Vrsta je karakterističnog crnog obojenja, a odlikuju je i brojne jedinstvene morfološke i genetske karakteristike, po čemu se razlikuje od ostalih vrsta iguana. Holotip je pohranjen u Francuskom nacionalnom prirodoslovnom muzeju. Nažalost, i opstanak ove nove vrste ugrožen je zbog izlova, hibridizacije s drugim vrstama iguana i vulkanskih erupcija.

Istraživanja i analize podataka Iguane melanoderme proveo je međunarodni tim od nekoliko stručnjaka iz Francuske i Velike Britanije te jedan iz Hrvatske. Hrvatski koautor članka i član istraživačke ekipe je dr. sc. Mišel Jelić, kustos na Entomološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin, koji je do sada sudjelovao na više prirodoslovnih (međunarodnih) istraživačkih projekata, a i trenutačno je uključen u njih nekoliko.

Znanstveni rad o Iguani melanodermi, objavljen u časopisu ZooKeys, možete pronaći i na Facebook stranicama Gradskog muzeja Varaždin.