Knjižničar VI. OŠ Varaždin Miroslav Cmuk objavio svoju treću knjigu

Varaždinske vijesti | 2.5.2019. u 16:17h | Objavljeno u Društvo
Ljekarne VŽŽ

Nedavno je objavljena treća knjiga Miroslava Cmuka (1983.), knjižničara VI. osnovne škole Varaždin. Riječ je o knjizi "Lektirizam" (Knjiga u centru, 2019.), zbirci tekstova u kojima se, kako se može pretpostaviti iz naslova knjige, govori o - lektiri.

Koje bi knjige valjalo uvrstiti na popis lektire, a koje su pomalo zastarjele pa učenici ne reagiraju najbolje dok ih moraju pročitati? Jesu li sve knjige primjerene za dječju dob? Koje knjige imaju status miljenika i koje će uvijek biti rado čitane među učenicima? Koje se tabu teme otvaraju u određenih lektirnim naslovima? Koliko je čitateljima uopće važan naslov knjige? Trebaju li stripovi u većoj mjeri biti prisutni na popisu lektire? Koja je razlika između "Junaci Pavlove ulice" i "Dječaci Pavlove ulice"? Na ta i druga pitanja autor je nastojao ponuditi odgovor u lektirizmima, tekstovima koji su tijekom 2017. i 2018. godine objavljivani na portalu Magazin Gradske knjižnice Rijeka.

Lektirizme ne čine samo analize određenih lektirnih djela, u njima se ujedno objašnjava u kakvom je trenutno položaju dječja književnost i kakva je percepcija dječje knjige bila nekada, spominju se određene čitateljske navike te fenomeni iz svijeta književnosti.

Lektirizam_-_korice_prednja.jpg