"Kazalište iz naslonjača": predstave HNK Varaždin gledaju se na Filipinima, Čileu i New Yorku! Foto: Ilustracija

"Kazalište iz naslonjača": predstave HNK Varaždin gledaju se na Filipinima, Čileu i New Yorku!

Julijana Marčec | 22.4.2020. u 18:18h | Objavljeno u Društvo

HNK Varaždin, kao i sve ostale kazališne kuće u Hrvatskoj, sredinom ožujka zbog pandemije koronavirusa zatvorilo je svoja vrata te odmah potom otvorilo virtualnu scenu na kojoj je do danas zabilježilo više od 7.000 pregleda.

Naime, na svom su Youtube kanalu i na mrežnoj stranici počeli objavljivati predstave. Riječ je o snimljenim predstavama starijeg i novijeg datuma, za djecu i za odrasle, a koje su na daskama varaždinskog kazališta nastale u posljednjih petnaestak godina. Taj su program pod motom #ostanidoma nazvali "Kazalište iz naslonjača”, pa su od 23. ožujka objavili više od petnaest predstava.

- Vrata smo morali zatvoriti 19. ožujka, tako da nismo uspjeli odigrati predstavu "Pepeljuga”, iako smo premijeru rasprodali – rekla je intendantica varaždinskog kazališta Jasna Jakovljević i dodala kako su, da bi ostali u kontaktu s publikom, odmah odlučili iz svoje arhive, u kojoj je zavidan broj premijera varaždinskog kazališta, veći dio prikazati u virtualnom svijetu.

Virtualnu scenu otvorili su izvrsnom nagrađivanom lutkarskom predstavom za djecu "Jaje” koju je prema tekstu Zlatka Krilića režirao Dubravko Torjanac, dok su oni malo stariji mogli uživati u odličnoj lutkarskoj predstavu Dragutina Domjanića i Hrvoja Hitreca-Petrica Kerempuh i spametni osel, u režiji Zlatka Boureka. Tim su predstavama varaždinski kazalištarci ujedno obilježili Svjetski dan kazališta za djecu i mlade te Svjetski dan lutkarstva. Publiku su uz Svjetski dan kazališta počastili kajkavskom komedijom "Čini barona Tamburlana”, koja je u režiji Krešimira Dolenčića premijerno izvedena prošle godine te je postala najizvođenija predstava varaždinskog HNK-a u posljednjih dvadesetak godina, a sad je i jedna od gledanijih online.

- Zadovoljni smo s odazivom publike a posebno veseli kad se netko javi s Filipina, Čilea ili New Yorka da je pogledao kajkavsku komediju ili izvrsnu "Bubu u uhu", koja je uz "Jaje" i "Čini barona Tamburlana" jedna od gledanijih predstava na našem kanalu – rekla je intendantica Jasna Jakovljević i zahvalila svima koji prate youtube kanal i mrežnu stranicu kazališta te pozvala sve da ostanu doma i uživaju u kazališnim predstavama iz naslonjača.

Ujedno je otkrila kako odabrani glumci iz varaždinskog ansambla, unatoč tome što je kazalište zatvoreno, pripremaju novu predstavu "Cigle svete Elizabete" u režiji Krešimira Dolenčića, dok ostali sudjeluju u raznim projektima koje će uskoro predstaviti online, a nadaju se vrlo brzo i na daskama u zgradi varaždinskog HNK-a.

Označeno u