Izložba Židovi i Varaždin u bivšoj varaždinskoj Sinagogi

vv | 8.5.2019. u 11:21h | Objavljeno u Društvo

Izložba Židovi i Varaždin otvara se u utorak, 14. svibnja u 19 sati u varaždinskoj Sinagogi gdj eje nedavno održana i izložba Židovi i Zagreb.

Nova izložba uključuje 26 panela koji prikazuju bogatu povijest Židova u Varaždinu, koja je ujedno i najstarija židovska zajednica u Hrvatskoj.

- Izniman je doprinos Židova u svim sferama društva, a poseban simbolički značaj ima mjesto izložbe - varaždinska Sinagoga. Varaždinska Sinagoga zaštićeno je kulturno dobro, jedno od dva u Varaždinu koja godinama vapi za obnovom. Uz potporu Ministarstva kulture ove godine napravit će se dokumentacija za obnovu mrtvačnice na Židovskom groblju te će se krenuti s radovima sanacije uličnog pročelja Sinagoge. Na izložbi će biti predstavljeno i idejno rješenje njezine unutrašnjosti, navode u Gradu Varaždinu.

Uz Grad Varaždin, izložbu organiziraju i Gradski muzej Varaždin. Izložbu su osmislile Spomenka Težak, zamjenica predsjednika Kulturnog vijeća grada Varaždina i muzejska savjetnica u Gradskom muzeju Varaždin, Nataša Mihinjač, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin i Petra Marincel, dokumentaristica Gradskog muzeja Varaždin na temelju povijesnih istraživanja Magdalene Lončarić. Izložba ostaje otvorena do 31. svibnja i može se razgledati svaki radni dan popodne od 16.15 do 19 sati. Ulaz je besplatan.

Za učenike bit će u utorak, 21. svibnja od 10 do 12 sati biti organiziran edukativni dan - razgled izložbe uz vodstvo Spomenke Težak, dok će za građane vodstvo biti organizirano u petak, 31. svibnja u 18 sati.

Na Međunarodni dan muzeja, u subotu, 18. svibnja od 20 do 24 sata Sinagoga će biti otvorena za javnost te će se u njoj prikazivati dokumentarni filmovi Mire Wolf.

Posjet Židovskom groblju za sve zainteresirane bit će u četvrtak, 30. svibnja u 14 sati uz vodstvo Milivoja Dretara.